MINISTAR BUKVAREVIĆ: ŽAO MI JE ŠTO JE DOŠLO DO NEMILIH SCENA NA ULICAMA SARAJEVA

Sarajevo, 6.9.2018.godine: Federalni ministar Salko Bukvarević, osvrnuo se na jučerašnje događaje sa protesta u Sarajevu, ali i objasnio trenutnu situaciju sa zakonom o demobilisanim borcima.

– Meni je stvarno žao što se dogodilo to jučer u Sarajevu. Veliki broj tih policajaca su i naši saborci ili djeca naših saboraca. I ja mislim da to nije na čast nikome. I dalje smatram da sva pitanja treba rješavati dijalogom, putem predstavnika, nikako na ulici, nikako blokadama. Znači, trebamo neprestano razgovarati, pregovarati i nikako se dovoditi u takvu situaciju da dođe do sukoba. Ono što se dogodilo jučer bilo je apsolutno nepotrebno i smatram glavnim krivcima organizatore takvih skupova koji nisu dovoljno proveli proceduru u skladu sa zakonom – rekao je ministar Bukvarević.

Borci traže zakazivanje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj bi se raspravljalo o tekstu Prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca.

– Što se tiče zakona o pravima demobilisanih boraca, mi još nismo dobili nikakav zvaničan akt, niti iz Parlamenta FBiH traže od nas neko pojašnjenje. Čuo sam da je tekst zakona vraćen Vladi FBiH, ali ga mi iz Ministarstva za boračka pitanja nismo dobili. Dakle, čim dobijemo taj prijedlog, pristupit ćemo poslu i krenuti u rad oko usaglašavanja. A da li postoji varijanta da sadašnji tekst zakona ide na Zastupnički dom i da se tu sve završi i usvoji, u ovoj situaciji na to pitanje ne mogu odgovoriti. Naime, načinjeno je mnogo grešaka, prije svega poslovničkih grešaka u vođenju kompletnog procesa i sada je na rukovodstvima oba doma šta će oni odlučiti – kazao je Bukvarević.

Ministar je podsjetio da je ključna stvar što je Dom naroda usvojio tekst zakona Federalne vlade s njenim amandmanima i još četiri amandmana Mahira Mešalića.

– Kada se to sve stavi u jedan tekst, mi smo kazali da imamo dva problema. Prvi je da je takav zakon pravno neprovodiv. Vojne evidencije u Ministarstvu odbrane FBiH, koje su predate Ministarstvu za boračka pitanja, nisu nikada vođene na način da je nekom pojedincu vođeno vrijeme provedeno na prvoj ili drugoj borbenoj liniji, nego samo pripadnost Oružanim snagama. I mi smo ih upozorili na to. Parlament može donijeti neprovodiv zakon, ali mislim da je to još gore za demobilisane borce. Njima treba realno rješenje, zakon i da mogu početi ostvarivati svoja prava već od 1. januara 2019. godine – naglašava ministar Bukvarević.

Dodaje da bilo kakvi nerealni prijedlozi mogu samo još više produbiti problem.

– Ako se usvoje takvi amandmani, nema ko izdati takve potvrde borcima – koliko je ko bio na prvoj, drugoj borbenoj liniji. S druge strane, ukoliko se usvoje ti amandmani, naš Sektor za finansije je izračunao da za prvu godinu primjene je potrebno minimalno dodatnih 195 miliona KM – rekao je ministar Bukvarević.

Kabinet ministra/Faktor.ba