Zvizdić: Srbija neće odlučivati o granicama BiH

Pitanje granice između BiH i Srbije još izaziva oštru polemiku domaćih političara. Najveća greška je što političari iz Sarajeva nisu pristali da se razgovara o utvrđivanju granične linije između BiH i Srbije, smatra Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH. Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (SDA), ovu izjavu nazvao je krajnje licemjernom jer, kako kaže, granica BiH i Srbije je utvrđena te međunarodno priznata Dejtonskim mirovnim sporazumom. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić (SDA) smatra da posljednja ‘populistička’ izjava Milorada Dodika da će, ‘kada je riječ o pitanju granice između Srbije i BiH – biti onako kako Srbija kaže’, predstavlja novi beskrupulozni nasrtaj na suverenitet BiH, ciljano urušavanje dobrosusjedskih odnosa i namjernu provokaciju koja nema uporište u stvarnim činjenicama.

Granica je utvrđena. Trebalo je izvršiti određene korekcije oko Rudog. Pitanja granice može se riješiti po principu kvadratni metar za kvadratni metar, potpuno ista površina i samo ispravljanje nelogičnosti, što je od interesa za narod u pograničnom pojasu, smatra Ivanić. Ističe da političari iz Sarajeva nisu imali hrabrosti za taj korak, što je nazvao velikom greškom. Da je nedostajalo hrabrosti političara iz Sarajeva, tvrdi i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak (PDP): “Da nam nisu izbori bili kada se o tome zadnji put razgovaralo, možda smo i mogli da postignemo rješenje. Iako moram reći da je nedostajalo hrabrosti i odlučnosti kod političara u Sarajevu, da se tu zaista stavi tačka na to pitanje”.

Srbija je od BiH zatražila promjenu granice na tri lokacije, a ne samo oko Rudog, kao što tvrdi Ivanić, ističe Džaferović. On smatra da je razmjena teritorija koju je Srbija ponudila, zapravo, pokušaj prevare na štetu BiH, jer je granica međunarodno priznata i potvrđena te se može mijenjati samo uz pristanak obje države. Iz drugog entiteta stiže jasna poruka, Republika Srpska i Srbija su jedno.

“Ja kažem da će biti granica onako kako Srbija kaže. Pa to je nama jedno – Republika Srpska i Srbija kod nas je jedno, mi nemamo problem s tim. Ali mislim da ono što Srbija predlaže jeste funkcionalno, jeste na pravi način regulisanje te granice”, poručuje Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entieta RS (SNSD).

Dodik ističe – ako bude izabran za člana Predsjedništva BiH, neće kočiti nijedan projekat. Prijeti da, ako neko bude kočio neki njegov plan, suočit će se s onim što do sada nisu vidjeli u organima BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (SDA) smatra da posljednja “populistička” izjava Milorada Dodika da će, “kada je riječ o pitanju granice između Srbije i BiH, biti onako kako Srbija kaže”, predstavlja novi beskrupulozni nasrtaj na suverenitet BiH, ciljano urušavanje dobrosusjedskih odnosa i namjernu provokaciju koja nema uporište u stvarnim činjenicama. 

Dodaje da je zbog toga neophodno, “ne zbog Dodika, nego zbog onih koji mogu biti zavedeni i povjerovati u ovakvu utopijsku i besmislenu izjavu, jasno kazati da u vezi s pitanjem granice između BiH i Srbije, nikada neće biti onako kako Srbija kaže”.

“Ta vremena, kada se o interesima BiH odlučivalo u našem susjedstvu, su nepovratno prošla i sasvim sigurno se nikada više neće vratiti. Srbija i bosanskohercegovački entitet RS nisu i nikada neće biti “jedno”, kako Dodik insinuira. Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata, cjelovita i nedjeljiva država Bošnjaka, bosanskohercegovačkih Srba, bosanskohercegovačkih Hrvata i ostalih, dok je RS samo jedan od dva bosanskohercegovačka entiteta, nastao u Dejtonu, sa jasno propisanim i ograničenim nadležnostima političko-administrativne jedinice u sastavu BiH, dok sva obilježja države pripadaju samo Bosni i Hercegovini – ističe Zvizdić. 

Zbog toga će, kako dodaje, i u vezi s pitanjem granica biti isključivo onako kako kažu, odnosno kako predlože, pripreme, usvoje i provedu nadležne institucije države Bosne i Hercegovine, u skladu s interesima Bosne i Hercegovine, i na bazi očuvanja njenog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i međunarodnopravnog subjektiviteta, saopćeno je iz Zvizdićevog kabineta.

“Dodik zna, ali namjerno prešućuje, pa ga je potrebno podsjetiti, da je Bosna i Hercegovina 22. maja 1992. godine postala članicom Ujedinjenih nacija i da je toga dana sa stanovišta međunarodnog prava okončan proces i završena svaka diskusija oko granica Bosne i Hercegovine. Dakle, granica između BiH i Srbije je utvrđena, međunarodno priznata i potvrđena Badinterovom komisijom i Dejtonskim mirovnim sporazumom, i može se mijenjati samo uz pristanak obje države, a ne kako Dodik sanja i insinuira da će se to pitanje završiti onako “kako će to Srbija kazati” – naglasio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Podsjetio je na hiljadugodišnju teritorijalnu konstantu BiH, čija se neuništiva i neprocjenjiva kulturološka vrijednost i stvarna historijska i politička činjenica ne može osporiti bilo kakvim manipulacijama.

– Bilo bi poželjno da to shvate i prihvate svi koji uzaludno maštaju o podjelama, pripajanjima, razmjenama teritorija i crtanju novih granica, i da taj “labuđi pjev” pokušaju pretvoriti u konkretne integracione aktivnosti u cilju jačanja unutrašnje kohezije, unapređenja regionalne saradnje i nastavka puta ka euroatlantskim integracijama – zaključio je Zvizdić.

federalna.ba