Džaferović: Dodik se o granicama BiH pita koliko i Čavara, dakle ništa!

03.09.2018.

Ukoliko predsjednik entiteta RS smatra da će kao član Predsjedništva BiH moći ostvariti naloge koje dobija iz Beograda, onda je, dodaje Džaferović, loše procijenio situaciju

Nakon što je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić optužio „političare iz Sarajeva“ jer ne žele izaći u susret susjednoj Srbiji i pokloniti im vrijedne hidropotencijale BiH u zamjenu za šumu, na šta je reagovao dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, potrebu da u BiH propagira interese Srbije osjetio je i predsjednik entiteta RS Milorad Dodik.

Poručio je Dodik da će, kada je u pitanju granica, biti „onako kako Srbija kaže“.

– RS i Srbija su jedno, ali mislim da je ono što Srbija predlaže funkcionalno i na pravi način je regulisanje te granice. Šta Sarajevo ima s tim? Koče samo zato što imaju neku formalnu stvar – kazao je Dodik te je dodao da BiH treba samo prihvatiti ono što entitet RS i Srbija dogovore.

Komentar na ovu izjavu zatražili smo od Džaferovića, koji je prethodno demaskirao pokušaje Dodikovog rivala u utrci za Predsjedništvo BiH da banalizuje zahtjeve Beograda za izmjenama granice.

Dodik, kaže Džaferović, već godinama daje nesuvisle izjave, koje nemaju nikakve veze sa realnošću, niti odražavaju njegove stvarne mogućnosti da provode to što priča.

– Ništa od onoga što priča, Dodik nije u stanju da provede. I zato puno priča. O pitanju granica odlučuju državne institucije BiH, a ne niži nivoi vlasti. Za granice se Dodik pita koliko i njegov kolega Čavara – dakle ništa. Za osiromašene građane entiteta RS bilo bi puno korisnije da Dodik konačno počne rješavati njihova goruća životna pitanja – poručio je Džaferović.

Ukoliko predsjednik entiteta RS smatra da će kao član Predsjedništva BiH moći ostvariti naloge koje dobija iz Beograda, onda je, dodaje Džaferović, loše procijenio situaciju.

– On ne može dobiti ništa što mu ja, ukoliko budem izabran, ne odobrim. Dodik o svojim snovima samo može da priča u medijima, ali mu ti snovi nikada neće proći u Predsjedništvu BiH – zaključuje Džaferović.

Izvor:   Faktor

Pogledajte video na sledećem linku :

https://www.facebook.com/dzaferovic2018/videos/1893757587375378/