Zastupnici SDA u Skupštini TK traže da Tužilaštvo TK izvrši provjeru o navedenoj umješanosti Kukića u korupciju

Klub zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona danas je održao konferenciju za medije u kojoj je bilo govora o problemima u zdravstvu, obrazovanju ovog kantona, ali su i iznijeli svoj stav povodom nametnutih sankcija predsjedniku Pokreta demokratske akcije Mirsadu Kukiću.

Ispred Kluba zastupnika u Skupštini TK govorili su predsjednik KO SDA TK Fahrudin Skopljak, prof.dr. Šekib Umihanić i prof.dr. Midhat Čaušević.
Posljednju godinu dana Stranka demokratske akcije u Tuzlanskom kantonu je u opoziciji, te su danas se željeli osvrnuti na ono što se dešava i što se dešavalo u tome periodu.

“Mnogo se očekivalo da će aktuelna Vlada TK unaprijediti zdravstveni sistem i upravo je to problem s kojim se susrela. Smatram da ono što se zacrtalo da se uradi, to nije urađeno. Došlo je do poboljšanja epidemiološke situacije u toku ljetnog perioda kada je Vlada TK na čelu sa Božom Jurićem, ministrom zdravstva propustio dragocjeno vrijeme da se pripremi četvrti val. On nam je ujedno odnio najveći broj ljudskih života i nalazimo se na vrhu liste u svijetu po broju smrtnih slučajeva”, izjavio je prof.dr. Šekib Umihanić, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Prema njegovim riječima sa dobro izrađenom strategijom crna statistika se mogla preduprijediti jer trošenje trenutno ogromnih finansijskih sredstava je bespotrebno. Ovaj klub je tražio da se na rebalansu budžeta prošle godine izdvoje sredstva za izgradnju intenzivne njege na Klinici za zarazne bolesti, koja je ujedno i Covid bolnica, što je vladajuća većina u Skupštini TK tada odbila.

Zastupnik Midhat Čaušević iznio stav Stranke demokratske akcije o segmentu obrazovanja, odnosno socijalne politike. Naglasio je da su nezadovoljni što je u Budžetu TK predviđeno ove godine jednokratna pomoć za sve majke porodilje u iznosu od 50 KM, dok je u drugim kantonima kao što je Sarajevski kanton predviđeno po 1000 KM za majke porodilje u trajanju od jedne godine.

“Kao Klub zastupnika SDA u Skupštini TK, uputiti ćemo prema Vladi Federacije BiH i prema našem Klubu zastupnika u Parlamentu Federacije BiH zahtjev da se sredstva koja su planirana za TK, tranša koja je bila realizirana i u prethodne dvije godine, namjenski usmjeri za pomoć majkama porodiljama na isti način kao što je to u Tuzlanskom kantonu”, izjavio je Čaušević.

On je naglasio da je to neophodno kako ne bi došli u situaciju da sredstva koja doznači Vlada Federacije BiH se utope u Budžet TK i ne budu usmjerena tamo gdje su predviđena.

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije je naglasio da ono na šta su upozoravali u protekloj godini dana o nezakonitim smjenama u Tuzlanskom kantonu, uvođenjem sankcija za teške koruptivne radnje potvrdio je i State Department.

“Mi očekujemo od vladajuće većine prije svega SDP-a, koji je najbrojniji u ovoj Vladi da da svoj odgovor, imajući u vidu činjenicu da je premijer pompezno najavio revoluciju u borbi protiv korupcije i mi evo postavljamo pitanje, s kim to misle ići u tu revoluciju i da li su zaista ozbiljni u onome što govore”, izjavio je Skopljak.

U toku dana Klub zastupnika Stranke demokratske akcije Tuzlanskog kantona će uputiti inicijativu u Skupštinu Tuzlanskog kantona, kojom će tražiti izjašnjenje da Tužilaštvo TK uđe i provjeri navode State Departmenta.