Skopljak: Ne znam šta treba da se desi da se vlast u Tuzlanskom kantonu probudi iz zimskog sna

Prije samo tri dana, kada su poslanici SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona tražili sazivanje HITNE sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona najkasnije do petka 19.03.2021. godine sa jednom tačkom dnevnog reda: „Analiza stanja i poduzimanje konkretnih mjera na području TK u vezi sa nadolazećim “trećim valom širenja virusa COVID-19”, u Tuzlanskom kantonu su zbog infekcije COVID-19 bile hospitalizirane 52 osobe. Danas ih je prema zvaničnim podacim Zavoda za javno zdravstvo TK 128. Duplo veći broj za samo tri dana, a svaki treći testirani pacijent je pozitivan na COVID-19.

Očigledno je da rukovodstvu Skupštine Tuzlanskog kantona, od kojeg se očekuje hitna reakcija i sazivanje tematske sjednice hitnog karaktera na kojoj bi se iz zimskog sna probudila očigledno nedorasla borbi sa aktulenim problemima Vlada TK, navedeni podaci ništa ne znače. Tako su “hitnu” sjednicu na temu koju predložili poslanici SDA zakazali tek u srijedu 24. marta.

Prema riječima predsjednika Kluba poslanika SDA u Skupštini TK profesora Šekiba Umihanića zašto čekamo još pet dana, niko nije dao konkretnu argumentaciju.

Zabrinjavajuća je indolentnost vladajuće većine u Skupštini TK i Vlade Tuzlanskog kantona, koja se za razliku od većine Vlada drugih kantona, koje aktivno rade na stvaranju uslova za kvalitetniju borbu za novim valom pandemije problemom pandemije skoro da i nebavi.

Podsjećamo, KO SDA TK je početkom sedmice od Premijera Vlade TK, Ministarstva zdravstva TK, Ministarsva obrazovanja TK zahtjevao da prezentuju informacije o spremnosti na adekvatan odgovor u pogoršanoj epidemiološkoj situaciji, a od Vlade TK punu podršku svim zdravstvenim ustanovama na čelu sa UKC Tuzla, kako bi se što prije počeli se baviti najvećim problemom sa kojim se trenutno suočava naš kanton.

“Ne znam šta treba da se desi da shvate da su trenutno ljudski život važniji od bavljenja kadrovskom politikom i zadovoljavanja uskostranačkih interesa. Samo odugovlačenje sa hitnom sjednicom Skupštine TK građanima šalje jasnu poruku koliko je vladajućoj koaliciji stalo do našeg zdravlja”, istakao je Fahrudin Skopljak, predsjednik KO SDA TK i poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona.