Prof.dr. Šekib Umihanić: Mjere restrikcije kretanja u vidu policijskog sata nametnutog od strane Vlade TK, nemaju opravdanje u ovakvoj situaciji

Neprihvatanje predloženog termina hitne sjednice Skupštine TK od strane vladajuće koalicije, to jest odgađanje za dodatnih pet dana znak je ispoljavanja sile, koja je nažalost upotrebljena u pogrešnom pravcu.

Također, to je i znak nepoznavanja trenutnih epidemioloških prilika, jer se u narednim danima u uslovima evidentnog porasta broja oboljelih i smrtnih slučajeva, trebaju poduzeti konkretne mjere i svaki dan je izuzetno bitan. Podsjećanja radi, na našem kantonu je 19.03. bilo novih 128 pacijenata koji su potvrđeni PCR testom na Covid19, što predstavlja 41, 83% pozitivnih u ukupnom broju testiranih, ili približno, svaki drugi testirani pacijent je obolio od ove opake bolesti.

Ukoliko se uzme u obzir da postoji veliki broj pacijenata bez simptoma ili sa minimalnih tegobama, broj novooboljelih je znatno veći. Mjere restrikcije kretanja u vidu policijskog sata nametnutog od strane Vlade TK, nemaju opravdanje u ovakvoj situaciji jer je došlo do lokalne transmisije uzročnika bolesti i vrlo malo ili gotovo ništa se neće postići ovakvim mjerama. Opšte prihvaćeni ideal u protiv epidemijskom djelovanju je: ne remetiti uobičajeni život ljudi. Mišljenja smo da se u ovako ozbiljnoj epidemiološkoj situaciji odgovornost ne bi smjela prebacivati sa zdravstvenog sektora na građane.

Vlada TK, Ministarstvo zdravstva TK i Zavod zdravstvenog osiguranja TK bi trebali promjeniti percepciju Covid 19 i donošenja protiv epidemijskih mjera. Donošenja svake mjere protiv širenja virusa treba uraditi na bazi procjene njene opravdanosti, njene cijene to jest uticaja mjera na ekonomiju kao i psihološki učinak na građane usljed predviđenih i poduzetih mjera. Stiče se utisak da Vlada TK nameće protiv epidemijske mjera prisile i ograničenja bez prethodne analize opravdanosti istih.

Donošenje “ad hoc” mjera bez prethodne analize podsjeća na donošenje mjera iz očaja, tek da se nešto uradi i u ovom času to može biti kontraproduktivno. Potrebna je hitna intervencija Vlade TK u finansijskoj pomoći zdravstvenim ustanovama TK, u obezbjeđenju neophodne opreme za funkcionisanje Covid ambulanti, angažovanju dodatnog osoblja, edukaciji osoblja Domova zdravlja i Opšte Bolnice Gračanica u tretmanu srednje teških oblika oboljelih od Covid19. Potrebno je Domove zdravlja pomoći i pripremiti za stacionarni tip liječenja oboljelih od Covid19, jer to može biti presudno u slučaju još masovnijeg obolijevanja stanovništva od Covid19.