Klub poslanika SDA u Skupštini TK: Dobro jutro Ministre! Izvinjavamo se na buđenju. Treći val pandemije Covid19 je u toku.

Klub poslanika SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona otvorenim pismom se obratio dr. Boži Juriću, ministru zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona. U otvorenom pismu se navodi:

“Podsjećanja radi, na našem kantonu je 19.03. bilo novih 128 pacijenata koji su potvrđeni PCR testom na Covid19, što predstavlja 41, 83% pozitivnih u ukupnom broju testiranih, ili približno, svaki drugi testirani pacijent je obolio od ove opake bolesti. Navedeni podaci govore u prilog lokalnom širenju uzročnika bolesti i znak je izuzetno pogoršane epidemiološke situacije.

Ministre, morate znati da u nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji nemate 100 dana za djelovanje.

Potrebno je promtno reagovati. Lično Vas poznajemo kao vrhunskog stručnjaka u oblasti interventne radiologije, sa izuzetno dobrim moralnim osobinama. Preporučujemo Vam da svoje dobre radne navike proširite i u oblasti cjelokupnog zdravstvenog sistema TK.

Stranka demokratske akcije analizira rad Vlade TK. U interesu građana TK analiziramo svaki Vaš potez, svaku Vašu radnju i nećemo dozvoliti opuštanje i nerad. Podsjećanja radi, analizirali smo i kritički reagovali i na rad prethodne Vlade TK. Ukoliko želite i dalje spavati i biti inertni u odgovoru na treći val pandemije preporučujemo da podnesete ostavku i funkciju prepustite drugom. U sadašnjoj Vladi TK zabilježili smo izuzetne aktivnosti u Ministarstvu obrazovanja.

Ministar obrazovanja je ostvario veliki broj posjeta školama, i direktno komunicirao sa nastavnicima i učenicima, stavio se raspolaganju u rješavanju problema školstva, neke je i pohvalio za njihov rad. Doduše, neke direktore i školske odbore je prema političkom nahođenju i smijenio. Zatim, Ministar poljoprivrede ima svoj plan za proljetnu sjetvu, ljetnu žetvu, pa onda i jesenju sjetvu itd. Na drugoj strani, Ministar zdravstva prilikom posjete Gračanici nije našao vremena da posjeti Opću bolnicu Gračanica, a ni Dom zdravlja Gračanica, (a kao opravdanje može da kaže da je je osnivač Doma zdravlja Grad Gračanica). Ne Ministre, u nadležnosti Vlade TK i Ministarstva zdravstva TK je cjelokupni zdravstveni sistem uključujući UKC Tuzla, Opću bolnicu Gračanica, ZZOTK i svi Domovi zdravlja. Vi morate koordinirati i organizovati rad ovog “velikog orkestra”. Vi morate obići Domove zdravlja i prezentovati građanima svoj plan rada, svoj odgovor na pandemiju Covid19.

Stranka demokratske akcije nudi rješenja, i mišljenja smo da ukoliko vladajuća koalicija nema adekvano rješenje da nije sramota u ovoj, teškoj sitiuaciji prihvatiti prijedlog opozicije.

Poštovani Ministre, od Vas očekujemo da kao kadar HDZ koordinirate rad sa svojim stranačkim kolegom u Federalnom Ministarstvu zdravstva i na taj način doprinesete boljitku zdravstvenog sistema TK u odgovoru na pandemiju Covid19.

Potrebna je hitna intervencija Vlade TK u finansijskoj pomoći zdravstvenim ustanovama TK, u obezbjeđenju neophodne opreme za funkcionisanje Covid ambulanti i Covid odjeljenja, angažovanju dodatnog osoblja, edukaciji osoblja Domova zdravlja i Opšte bolnice Gračanica u tretmanu srednje teških oblika oboljelih od Covid19. Potrebno je analizirati i po potrebi korigovati smjernice za “put Covid pacijenta na TK”, analizirati i po potrebi pomoći u korekciji Kriznih planova pripravnosti i odgovora na pandemiju Covid19 zdravstvenih ustanova TK. Potrebno je Domove zdravlja pomoći i pripremiti (pravno, edukativno, finansijski) za stacionarni tip liječenja oboljelih od Covid19, jer to može biti presudno u slučaju još masovnijeg obolijevanja stanovništva od Covid19.”