KO SDA TK: Sadašnjoj Vladi TK je ostavljeno 19 miliona KM za borbu protiv pandemije, neka ih počnu koristiti

U prostorijama KO SDA Tuzlanskog kantona medijima su se na danas održanoj press konferenciji obratili članovi Kluba poslanika SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona koji su Vladi ovog kantona i Ministarstvu zdravstva TK uputili jasne zahtjeve u pogledu reakcije na pogoršanje epidemiološke situacije.

Predsjednik KO SDA i zastupnik u Skupštini TK Fahrudin Skopljak kazao je na današnjoj konferenciji za medije da aktuelna Vlada Tuzlanskog kantona nije dovoljno uključena u sprječavanje širenja novog vala koronavirusa, kazavši da su se u proteklih 60 dana bavili kadrovskim pitanjima, a ne zdravljem građana.

-Jedine konkretne mjere koje je aktuelna Vlada TK donijela s ciljem sprečavanje zaraze je ograničavanje rada ugostiteljskih objekata i izmjena Zakona o javnom redu i miru, u dijelu koji se odnosi na kazne za nenošenje maski – istakao je Fahrudin Skopljak.

Skopljak je pozvao kantonalnu vladu da novčana sredstva koja je prethodna Vlada ostavila, odnosno 19 miliona KM sredstava MMF-a koja su dodijeljena u prošloj godini, a koje prethodna Vlada nije oprihodovala, stave u funkciju, ističući da su ta sredstva za borbu protiv pandemije, za pomoć zdravstvenim ustanovama, privredi i za socijalnu pomoć.
Predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini TK Šekib Umihanić kazao je kako svakodnevni porast broja zaraženih, kao i broja hospitaliziranih pacijenata u UKC Tuzla govori u prilog evidentnog pogoršanja epidemiološke situacije na području TK.

-Već ako bude rastao broj zaraženih u narednih sedam dana razmišljamo o otvaranju nove COVID bolnice. O pogoršanju epidemiološke situacije govore PCR testiranja, čijim ste izvještajima svjedoci svaki dan i sa jučerašnjim danom je bilo oko 30 postp pozitivnih testova, dok je prije sedam dana bilo nekih 20 posto. U izjavama mikrobiologa i imunologa mogli smo saznati da se radi o soju virusa koji se javlja sa težom kliničkom slikom i ti bolesnici su duže vremena za nas. Mislim da će se u dogledno vrijeme razmišljati i o produžetku izolacije s obzirom na dugotrajan pozitivan rezultat PCR testova kod tih pacijenata. Alarm nam je svakako i situacija u susjednom kantonu Sarajevo, tamo imamo preko 600 hospitaliziranih. Također u Zeničko-dobojskom kantonu su organizirali nastavu putem online platforme od 15. marta. Sve ovo ukazuje da će se u narednim sedmicama znatno pogoršati epidemiološke situacija i da treba promptno reagovati. Naša današnja aktivnost nije u smislu nekog opozicionog djelovanja, već ukazivanje Vladi i Ministarstvu zdravstva Tuzlanskog kantona da poduzmu konkretne korake – rekao je danas Šekib Umihanić.

Od Vlade TK zahtijeva se puna podrška u odgovoru na pandemiju COVID 19 svim zdravstvenim ustanovama TK, na čelu sa UKC Tuzla.
Od Ministarstva zdravstva TK, Klub poslanika SDA u Skupštini TK zahtijeva koordinaciju rada svih COVID ambulanti u TK, uniformnost u radnom vremenu – rad u dvije smjene, jasno definisan stav o neophodnom osoblju, opremi i prostoru, kao i izradu smjernica za “put pacijenta oboljelog od COVID 19”.

Od Vlade TK se zahtijeva pomoć u funkcionisanju COVID ambulanti, domova zdravlja i COVID odjeljenja Opće bolnice Gračanica u pogledu nabavke opreme, upošljavanje i edukaciju osoblja.
Zahtijevamo od Vlade TK da se obezbijede finansijska sredstva za besplatnu podjelu niskomelekularnog heparina (Enoxaparin, Reviparin) pacijentima oboljelim od COVID 19 u svim slučajevima kada je indicirano od nadležnog specijaliste – kazao je Umihanić.

Također, od Vlade TK zahtijevaju pomoć u obezbjeđenu zaštitne opreme i lijekova te snabdijevanje kiseonikom zdravstvenih ustanova.
Od premijera, Ministarstva zdravstva TK i Ministarstva obrazovanja traži se, kako je rečeno, da prezentuju informacije o spremnosti na adekvatan odgovor u pogoršanoj epidemiološkoj situaciji.

To bi se trebalo ogledati u spremnosti javnih i privatnih zdravstvenih ustanova TK za tretman srednje teških i teških bolesnika, zdravstveno stanje medicinskog osoblja i ostalih uposlenika u navedenim zdravstvenim ustanovama, organizaciju rada zdravstvenih ustanova u uslovima pandemije COVID 19, snabdjevenost zaštitnom opremom, procjena stanja PCR testova za COVID 19 , izvještaj o radu Covid ambulanti u svim zdravstvenim ustanovama, kao i izvještaj o aktivnostima na provođenju vakcinacije.

Također, zahtijeva se i prezentacija informacije o spremnost obrazovnih ustanova TK na online nastavu, kao i spremnosti Vlade TK kada je u pitanju ublažavanje ekonomskih posljedica koje mogu nastati u slučaju potpune ili djelimične obustave rada privrednih subjekata u TK.

KO SDA TK