Reis Kavazović: Na dan izbora nijedan Bošnjak ne bi trebao ostati u kući

Jako je važno da Bošnjaci budu angažirani i da ne podcjenjuju važna pitanja našeg društvenog života, jer, ako ne budemo angažirani i ako ne budemo imali proaktivan pristup problemima, oni se neće riješiti sami od sebe ili će ih neko drugi na pogrešan način rješavati u ime nas – poručio je danas iz Mostara reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ-e) u BiH Husein ef. Kavazović nakon radne posjete Mostarskom muftijstvu.

Pozvao je Bošnjake u Bosni i Hercegovini, posebno u Hercegovini i Mostaru, da izađu na predstojeće lokalne izbore i da daju svoj glas onima kandidatima za koje smatraju da ih mogu adekvatno predstavljati i koji mogu unaprijediti javno dobro u svim vidovima društvenog života, kao što su škole, bolnice, infrastrukturni projekti.

“Na dan izbora nijedan Bošnjak ne bi trebao ostati u kući. Neka glasa za onog za koga smatra da ga svojim aktivnostima može predstavljati. Niko ne bi trebao ostati po strani i kazati neko će to drugi za nas uraditi. A ako to ne učinimo, džaba nam je kukati četiri godine da nam je ovako ili onako, a mogli smo doprinijeti u tom smislu. Zato pozivam na društveni angažman, pozivam da budemo preaktivni”, kazao je Kavazović.

On je izrazio lično zadovoljstvo što je danas imao priliku sa mostarskim muftijom mr. Salemom ef. Dedovićem posjetiti mektebe i uputiti podršku muallimima koji neumorno rade na polju odgoja i obrazovanja mektepske djece.

“Odgajati ljude nije lahko, to je rudarski posao i svi oni koji rade sa mladim ljudima znaju kolika je odgovornost prenositi moralne vrijednosti na djecu i tražiti od njih da ih usvajaju”, kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Tokom sastanak sa glavnim imamima i profesorima Karađoz-begove medrese razgovarano je organizaciji vjerskog života i aktivnostima IZ-e u vrijeme panedmije izazavane koronavirusom.

“Vrijeme u kojem živimo je jako izazovno. IZ-e ima i svoju društvenu ulogu, a jedna od njih je da upućuje na dobro i odvraća od zla. Naša posvećenost da očuvamo zdravlje ljudi je velika i ogromna. Koliko sam mogao čuti od naših imama, muslimani se pridržavaju propisanih mjera kad dolaze u džamiju. Volio bih da je i u drugim oblicima društvenog života takva situacija. Ovo je veliko iskušenje. Ne znamo kud nas sve može odvesti”, istakao je reisu-l-ulema.

Akcentirao je kako IZ ima posebno izražen senzibilitet prema očuvanju zdravlje ljudi, posebno starijih osoba.

“To je jedno od važnih ibadetskih pitanja, jer je čuvanje zdravlja dio našeg vjerovanja. Trebamo čuvati starije osobe i upozoravati ih da i oni same sebe čuvaju, da ne izlazi često, da ne odlaze na velike skupove. Imao sam priliku razgovarati sa glavnim imamima i zamoliti ih da insistiraju na tome ali i ohrabriti ih u njihovom poslanju jer su pred nama i brojni drugi izazovi”, upozorio je reisu-l-ulema.

Komentirajući činjenice da je Zajednica vrlo često izložena kritikama i napadima, reisu-l- ulema je kazao kako kritike uvijek treba prihvatiti kao kritike i tamo gdje je mjesto za kritiku, te da u tom smislu ponekad treba preispitati i ono što Zajednica radi.

(Preuzeto: raport.ba)