Bez ideja, bez vizije, bez koncepta… jedina misao: Srušiti SDA

Izbora će biti. Održat će se 15. novembra. To odavno nije vijest. A morala bi biti. I to važna. A nije vijest i o održavanju izbora se ne govori jer smo skloni zaboravljanju.

Oni koji su samo prije nekoliko mjeseci uvjeravali građane ove zemlje kako SDA, najjača stranka u Bosni i Hercegovini, želi bojkotovati izbore i tako zadržati pozicije u vlasti, računali su upravo na zaboravnost. Opozicija smatra da može izmišljati pa i lagati, jer naši ljudi ne drže riječ, brzo zaboravljaju pa je sve dopušteno.

Sjećate li se? SDA je predvodila one koji su se borili za depolitizaciju Centralne izborne komisije, za dokidanje utjecaja koji su u ovoj iznimno značajnoj državnoj instituciji imale zlonamjerne i rušilačke politike SNSD-a i HDZ-a, odnosno dvojac Dodik – Čović. Izabrani su novi članovi CIK-a. I nisu poslušnici Dodika i Čovića.

Odmah potom rušilački dvojac nastojao je baciti ovu instituciju na koljenja, prijetio je blokiranjem održavanja izbora i mostarizacijom cijele države. Brojne apelacije stizale su na Sud BiH. Na CIK se udaralo snažno. Za to vrijeme, pomislivši kako će Dodik i Čović uspjeti i kako je to dobra prilika da se udari na SDA koja je usmjerena ka nimalo jednostavnoj borbi da izbora bude, sarajevska opozicija, SDP, NS i NiP, počela je nisko udarati.

Ove stranke brojnim saopćenjima, a potom šetnjama (imali su vremena za to) i prijetnjom protestima i neredima lažno su upozoravale javnost kako SDA radi sve da izbora ne bude. Opozicija je, govorili su, tako snažna da je se SDA plaši i da zato ne želi izbore. Šta se potom desilo? SDA je izdržala sve frontalne udare, sve niske i udarce ispod stola, svu izdaju onih koji se predstavljuju borcima za državu, a prečesto pokazuju da pomažu onima koji državu žele rušiti, i još više – SDA je izvojevala još jednu pobjedu. Izbora će biti. I još više od toga – nakon 12 godina bit će ih u Mostaru.

Ma koliko ovo bile dobre vijesti, opozicija se razočarala jer joj je važniji poraz SDA od pobjede države. Nisu priznali uspjeh SDA, nisu priznali ni vlastite podvale i greške, nisu se izvinili. Nisu bili pošteni. Računali su na zaboravnost i nastavili dalje kao da se ništa nije desilo.

Za kampanju, za javnost, za građane koji brzo zaboravljaju imaju novu podvalu – SDA je izmišlja i kriva je za pandemiju i širenje koronavirusa kako bi pobijedila na izborima. Tako kažu virtualni Facebook eksperti i botovi opozicije. Njima je pred očima samo jedna meta – SDA. A, iako imaju oči, nikako da vide – SDA ne pobjeđuje i neće pobijediti jer petlja i vara. Ne, to je ono što sada krasi opoziciju.

SDA pobjeđuje i pobijedit će ponovo jer snagu crpi iz naroda, jer je snaga naroda i jer narodu pruža sigurnost. SDA će pobijediti jer je podržava vrijedni narod koji je stvaran, nije mu mrsko poraniti, stajati u redu i na glasačkom listiću zaokružiti one u koje se uvijek mogao pouzdati.

S druge strane, opozicija leti na krilima onih koji iz udobnih fotelja i toplih soba, škrabajući po prostranstvima interneta, znaju sve i o svemu najbolje, nije im mrsko ni izmišljati ni lagati. Zato će takav let opozicije neminovno završiti padom. I opet će za poraz okriviti SDA.

Jer njima je SDA za sve kriva. A, zapravo, zaboravljaju da, iako je sklon zaboravljanju, naš narod nije nimalo naivan i ne voli one koji petljaju i lažu.

Uvijek je tako bilo – kad je teško i kad je važno, narod se vrati ideji koja ga okuplja i kojoj pripada.

 Zato će SDA i narod još jednom pobijediti.

Preuzeto sa Hayat.ba