Prof.dr. Umihanić se sastao sa predsjednikom Bošnjačkog nacionalnog vijeća za Sjevernu Makedoniju Dževadom Hotom

Predsjedik Kluba zastupnika SDA u Skupštini Tuzlanskog kantonaprof.dr. Šekib Umihaić sastao se sa predsjednikom Bošnjačkog nacionalnog vijeća za Sjevernu Makedoniju Dževadom Hotom.

Razgovarano je o životu i položaju Bošnjaka kao i o njihovim aktivnostima u Sjevernoj Makedoniji.

Prema važećim Zakonima u Sjevernoj Makedoniji, Bošnjaci imaju pravo na obrazovanje na maternjem jeziku, a 2010. godine u Sobranju je usvojena Rezolucija o osudi Genocida u Srebrenici. Bošnjaci imaju zakonsko i ustavno pravo na pravičnu zastupljenost u državnoj administraciji, pravo na upotrebu jezika i simbola, kao i promociju svoje tradicije i kulture.

  • Ja sam zaključio iz razgovora sa gospodinom Hotom da je sve ostalo što predstavlja stvarni život Bošnjaka u Sjevernoj Makedeniji u domenu mogućnosti i realnosti sprovođenje i na polju je političke borbe sa nacionalizmima i šovinizmima svih oblika i odlika teritorije cjelokupnog Balkanskog poluostrva – izjavio je prof.dr. Šekib Umihanić.

Nakon sastanka prof. Umihanić je kazao kako postoji veliko interesovanje mladih iz Sjeverne Makednije za studiranje na Univerzitetu u Tuzli. Predstojeće izmjene Zakona o visokom obrazovanju u TK, koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri će dobrinijeti dolasku studenata kako iz Makedonije, tako i iz drugih zemalja.