Pozivamo Sud BiH i policijske agencije da preduzmu zaštitne mjere za stanovnike Jusića

Prvi povratnici nakon progona bili su bošnjaci iz sela Jusići, opština Zvornik. Oni su uprkos brojnim opstrukcijama i pritiscima od ruskih mirovnjaka i tadašnje zvorničke vlasti došli do svojih porušenih kuća i velikim dijelom miniranih dvorišta.

Tada su ih naoružani policajci pokušavali spriječiti u povratku na svoje, dok su četiri godine ranije, odnosno 1992. godine, pripadnici VRS-a iz susjednog sela odveli i strijeljali 47 jusićkih bošnjaka.

Danas, trideset godina kasnije na mjesto zločina došli su oni kojima se sudi pred Sudom Bosne i Hercegovine za strijeljanje civila u Jusićima u pratnji advokata i policije manjeg bosanskohercegovačkog entiteta.

Slobodni i bez imalo ljudskog obzira stali su pred majke čije su sinove odveli u susjedno naselje i ubili.

Potresne reakcije članica porodica ubijenih danas su objavljene u većem broju medija u Bosni i Hercegovini, zvorničke vlasti su dopustile provokaciju kakva nije zapamćena, dopustili su „kopanje“ po majčinim ranama i unizili sve pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini.

Pozivamo sve relevantne policijske agencije, Sud Bosne i Hercegovine koji vodi proces protiv optuženih, institucije međunarodne zajednice u našoj zemlji da zaštite porodice žrtava od daljih maltretiranja i zlostavljanja od strane sistema manjeg bosanskohercegovačkog entiteta.

Izjednačavanje agresora sa braniteljima, neće nikada biti moguće i tu pored Drine biće Bosne i Hercegovine kao i u svakom drugom njenom dijelu.

Pozivamo vlasti manjeg bosanskohercegovačkog entiteta da se uzdrže od ovakvih i sličnih vrsta provokacija i maltretiranja jer na taj način neće doprinijeti ni mirnoj i stabilnoj budućnosti ni stanovništvu po kome taj dio Bosne i Hercegovine nosi ime.