prof.dr. Umihanić: Dnevni prosjek umiranja od COVID 19 blizu je prosjeka smrtno stradalih usljed ratnih dejstava

Svi resursi društva moraju se staviti u funkciju borbe protiv COVID 19
bosanskohercegovačka javnost je u prvim danima februara 2022. godine ostala zatečena informacijom, objavljenoj u medijima, da je Tuzlanski kanton dostigao nivo smrtnost od virusa COVID 19, koji prijeti da uskoro postane veći od prosjeka smrtnosti u bilo kojoj drugoj zemlji na svijetu.

Dnevni prosjek umiranja od virusa COVID 19 blizu je prosjeka smrtno stradalih usljed ratnih dejstava 1992.-1995. na području koje danas zauzima Tuzlanski kanton. Ratna Vlada Tuzlanskog okruga bila je svjesna opasnosti koju donosi neprijatelj i organizovala je odbranu, kako bi se sačuvali životi ljudi. Nažalost, aktuelna Vlada Tuzlanskog kantona, iako danas posjeduje moćne resurse, još uvijek nije poduzela adekvatne korake, po uzoru na druge regije u Evropi, da spriječi brzo širenje virusa i da podigne nivo gotovosti medicinskog sektora, na nivo potreban da se spase životi ljudi.

S obzirom da Vlada i resorno ministarstvo nemaju adekvatan odgovor, urgentno treba pristupiti preispitivanju njihove kompetentnosti i ponuditi rješenja. Uvjeren sam da je vrijeme za brze i temeljite promjene u sistemu, koje će biti praćene smjenama odgovornih za ovakvo stanje. Politički dogovori i podjele pozicija po stranačkom ili nacionalnom ključu, ne mogu biti važniji od života ljudi, nas, naše djece, roditelja, članova naših porodica, građana…

U prvoj godini pandemije COVID 19, suočavali smo se sa problemima prilikom nabavke zaštitne opreme, PCR testova za detekciju Covid19, lijekova, organizacijom puta “Covid 19” pacijenta u TK, te nabavkom vakcina, odnosno pokušajem organizacije vakcinacije protiv Covid19. To je bilo vrijeme raznih moratorija na izvoz medicinske opreme i instrumenata za oksigenoterapiju kao i zaštitne opreme koju su uvele gotovo sve države svijeta. Bilježen je veliki procenat obolijevanja zdravstvenih radnika od Covid 19, što je dodatno otežavalo organizaciju odgovora na pandemiju. Iako su mnogi stručnjaci “proroci” predviđali kolaps sistema još u junu 2020. godine, uspjeli smo sačuvati sistem i učiniti ga operativnim i sposobnim da odgovori na tu, u našoj praksi, nezabilježenu situaciju. Očekivali smo da će godina koja dolazi donijeti nova poboljšanja, usavršavanja sistema i otklanjanja evidentnih slabosti, koje smo i sami locirali.

Aktuelna Vlada Tuzlanskog kantona, kaja posljednjih godinu dana djeluje u novom sastavu, nastavila je borbu protiv Covid 19, po već ustanovljenom principu: organizacija i sprovođenje vakcinacije, te koordinacija aktivnosti na polju borbe protiv Covid 19.

Premijer Kadrija Hodžić je u svom ekspozeu najavio pozicioniranje zdravstvenog sektora među prioritete, a u junu 2021. visoki zvaničnici SDP-a su čak najavljivali racionalizaciju zdravstvenog sistema TK. Međutim, danas vidimo da su to bila isprazna obećanja i da su se aktivnosti Vlade TK na ovome polju, svela na rad Koordinacionog tijela za borbu protiv Covid 19 i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK, koji su pokazali da nemaju adekvatan odgovor.

S obzirom da niži organizacioni nivoi nisu bili na nivou zadatka, a da je ministar zdravstva Tuzlanskog kantona nije stavio pod svoju kontrolu procese koji bi doveli da smanjenja smrtnosti građana Tuzlanskog kantona, u ime svih pacijenata kao i potencijalnih pacijenata, građana Tuzlanskog kantona:

ZAHTIJEVAMO da Kadrija Hodžić, premijer Tuzlanskog kantona, na narednim sjednicama Skupštine TK, umjesto Ministra zdravstva Tuzlanskog kantona, prezentuje aktivnosti Koordinacionog tijela za borbu protiv Covid 19 i aktivnosti cijelog zdravstvenog sistema na TK u borbi protiv pandemije Covid19 i ponudi javnosti odgovor zašto se suočavamo sa ovom stopom smrtnosti.
ZAHTIJEVAMO da se u Koordinaciono tijelo za borbu protiv Covid 19, koje je formirala Vlada TK, hitno uključe direktori javnih i privatnih zdravstvenih ustanova, kao i rukovodioci Covid ambulanti i rukovodioci Službi za plućne bolesti Domova zdravlja. Također je potrebno angažovati stručnjake van zdravstvenog sistema TK, tražiti pomoć od Svjetske zdravstvene organizacije.
ZAHTIJEVAMO od Kadrije Hodžića, premijera TK, da hitno poduzme aktivnosti na izgradnji odjeljenja intenzivne njege u UKC Tuzla, namijenjene za liječenje pacijeneta oboljelih od Covid 19.
Vlada Tuzlanskog kantona odgovorna je za loše uslove liječenja bolesnika i rada uposlenika UKC Tuzla, što direktno utiče na rezultate borbe protiv COVID 19.

Ovim putem obavještavamo odgovorne da Vlada TK nije preduzela aktivnosti i radnje na uklanjanju uočenih tehničkih nedostataka u UKC Tuzla.

Naime, oktobru 2021. godine menadžment UKC Tuzla je obavijestio zastupnike Skupštine TK, Vladu TK, a i širu javnost, da upotreba kiseonika u prostorijama UKC nije sigurna. Nažalost, do danas ništa nije poduzeto da se ovo pitanje riješi, a pacijenti i osoblje ugroženi su visokim koncentracijama kiseonika u sobama.

Sagledavši sve ove probleme sa kojima se susreće Tuzlanski kanton, a usljed neprofesionalnog i neodgovornog odnosa vladajućih struktura Tuzlanskog kantona, Vlada bi u što skorije vrijeme trebala pozvati na odgovornost ministra zdravstva i odgovorne na nižim nivoima. Cilj svih aktivnosti mora biti spašavanje života.

Sudeći prema postignutim rezultatima u borbi protiv COVID 19, kompletna Vlada Tuzlanskog kantona trebala bi podnijeti ostavku, ali to u ovom trenutku nije prioritet – ključni prioritet je brza konsolidacija i spašavanje ljudi. Vlada mora stvoriti uslove da se u funkciju borbe protiv COVID 19 stave svi raspoloživi društveni resursi, a ne samo uskostranački kadrovi i njihove upitne strategije.