Ministar Džidić “zaboravio” isplatu socijalnih davanja najugroženijima

Dok cijene hrane divljaju u Bosni i Hercegovini, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Esad Džidić u Vladi Tuzlanskog kantona „zaboravio“ je isplatiti socijalna davanja najugroženijim kategorijama stanovništva.

Stalne novčane pomoći u TK iznose oko 130 KM, odnosno to su svi mjesečni prihodi porodica koje su korisnici ovog prava, međutim nije to dovoljno da bi se ministar Džidić sjetio kako ovi ljudi ne mogu jesti zrak, niti u tržnici kupiti na čekanje.

Aktuelni su ovih dana apeli za pomoć majci sa šestoro djece iz Tuzle, koja nije imala za hranu, struja joj je isključena, a na doplatak je izgubila pravo iz nekih čudnih okolnosti.

Poštovani ministre Džidić, djeca moraju da jednu, naši najsiromašniji stanovnici također. S obzirom da niste našli za shodno da iz STABILNOG BUDŽETA odvojite dio sredstava za povećanje stalnih novčanih pomoći, značajnije povećanje doplatka za djecu, molimo vas u ime svih porodica da bar budete redovni u isplati onoga što im zakon garantuje.

Sramotno je da ih skoro deset dana obmanjujete, a da pri tome imate usvojen i stabilan Budžet Tuzlanskog kantona. Možda je Vama gospodine Džidiću do godišnjeg odmora, imate i od čega, ali porodicama koje čekaju „milostinju“ od vas nije ni do odmora, ni do političkih odluka, već do dnevnog obroka.

Tužno je što vas redovno u Vladi Tuzlanskog kantona moramo podsjećati da izvršavate svoje obaveze prema stanovnicima Tuzlanskog kantona, dok se bavite imenovanjima, kadroviranjem i prikrivanjem stvarnog stanja.
Ovo je naša jedina mogućnost da stanemo u zaštitu stanovnika čija djeca su krenula u drugo polugodište bez jedne konvertibilne marke, čije porodice su ovisne upravo o tim primanjima.

Nikakav izgovor za ovoliko kašnjenje u socijalnim davanjima nam ne možete dati, niti opravdati, stidite se „stabilna Vlado Tuzlanskog kantona“.