Primarijus iz bolnice u Zagrebu tvrdi: Respiratori nabavljeni u FBiH su upotrebljivi

Respiratori koje je nabavila Federacija su neupotrebljivi, ne valjaju – Ovako ili slično su glasili brojni naslovi u medijima Bosne i Hercegovine, nakon što su objavljeni nalazi vještačenja po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Vještačenje je obavio dr. Ismet Suljević. Ipak, na posljednjem ročištu na kojem se odlučivalo o mjerama pritvora za premijera Fedracije Fadila Novalića, te Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića čula se druga strana ove priče.

Naime, advokati odbrane su skrenuli pažnju da dr. Suljević nije ovlašteni sudski vještak, te su upitali zašto je nalaz vještaka objavljen u medijima iako o njemu nije raspravljano. Iz Tužilaštva su odgovorili da je to dio njihovog mediaplana.

Jesu li onda informacije o respiratorima, objavljene u medijima istinite? Jesu li bile namijenjene samo usmjeravanju i ubjeđivanju javnosti u priču tužilaštva? Novinari TV Hayat potražili su nezavisno mišljenje stručnjaka iz regije o vrsti respiratora koje je nabavila Federacija, ali je istovjetne naša zemlja dobila i u donaciji Ujedinjenih arapskih emirata.

“ACM812A je respirator manjih dimenzija te najčešće služi, uz dodatnu bocu kisika, kao transportni, prijenosni respirator. Za pogon treba tlak zraka i električnu struju, a kako ima unutarnju bateriju, može neko vrijeme raditi neuključen u strujnu mrežu ili automobilski akumulator. Ako se priključi u stacionarnim ustanovama u strujnu mrežu i fiksni dovod kisika, može služiti i kao stacionarni respirator”.

Ovako u prvom dijelu svog odgovora navodi doc. dr. sc. Anđelko Korušić. Primarijus Korušić je voditelj Odjela anestezije u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu, a inače stalni sudski vještak medicine u Hrvatskoj. Primarijus dalje za respirator oznake ACM812A navodi:

“Dakle, radi i u ambulantnim kolima i u prostorima koji imaju struju bez dovoda kisika uz pripadajuću bocu kisika, a i u bolnicama, koje imaju dovod kisika, kao stacionarni respirator. Može se upotrijebiti i kod odraslih i kod djece, rade dok ima kisika (tlaka) i struje, baterije, i služe za invazivnu i neinvazivnu isporuku kisika pacijentima. Invazivni način podrazumijeva da pacijent ima tubus, cijev za disanje u traheji, a neinvazivni način obično ide uz spontano disanje bez tubusa. Ima nekoliko načina, modusa, vrsta strojnog disanja, od potpuno mehaničkog, bez udjela spontanog disanja pacijenta, do električnog, strojnog dopunjavanja spontanog disanja pacijenta. Umjesto strojnog disanja, moguće je i manuelno disanje uz pomoć balona koji je dio standardne opreme respiratora”.

S obzirom na to da su se pojavili navodi kako su nabavljeni respiratori praktički neupotrebljivi za pacijente oboljele od virusa COVID-19, novinari su primarijusa upitali i o ovakvim navodima, odnosno mogu li se respiratori ACM812A koristiti za pacijente oboljele od ove bolesti.

– Postoje kriteriji za stavljanje pacijenta na respirator, a osnovni kriterij je nedostatak kisika u tijelu koji je uzrokovan nemogućnošću pluća da preuzmu kisik i izbace ugljendioksid. Kako se ti kriteriji pojavljuju u COVID-19 infekciji, jasno je da respiratori pomažu i kod virusa COVID-19. Kako se respiracijsko stanje popravlja, što pratimo po plinskim analizama arterijske krvi, tako se i pomoć respiratora smanjuje, dok se potpuno ne ukine. Ukratko, respirator kao respirator, pomaže kod virusa COVID-19 i vrlo je praktičan – naveo je primarijus Korušić.

Nakon ovakvog mišljenja nezavisnog stručnjaka mnoge stvari i okolnosti u predmetu “Respiratori” morale bi postati jasnije. Prije svega, morale bi se odbaciti tvrdnje o neupotrebljivosti aparata.

Zaključuje se, prema mišljenju primarijusa doc. dr. sc. Anđelka Korušića, respiratori ACM812A su upotrebljivi, mogu se koristiti mobilno, ali i stacionarno, mogu raditi kao invazivni, ali i kao neinvazivni respiratori i praktični su za liječenje pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19.

Konačno, neko bi morao odgovoriti na pitanja šta je bio cilj plasiranja informacija o neupotrebljivosti nabavljenih respiratora, zašto je Tužilaštvo angažovalo vještaka koji je i ranije u medijskim istupima davao paušalne ocjene o respiratorima, ali, i važnije, koji, kako smo i sami provjerili, nije na listi stalnih sudskih vještaka medicinske struke što je provjerljivo na stranici pravosuđa, kao i nadležnog ministarstva pravde.

Morao bi se i ispitati sadžaj i motivi mediaplana tužilaštva, te utrošak javnih sredstava za medijske objave, očito neistinitih navoda, piše Hayat.

(Izvor:Hayat.ba)