Alija Tabaković – Kandidat probosanskog bloka za načelnika Srebrenice

Na sastanku probosanskih političkih partija i članova inicijative “Moja adresa Srebrenica” postignut je dogovor o zajedničkom političkom djelovanju na predstojećim izborima. Srebrenicu treba da vode ljudi koji ne negiraju genocid, jednistven je zaključak pomenutog sastanka. Potpisnici sporazuma su se usaglasili i dogovorili nastup dvije odborničke liste – zajednička lista Stranke demokratske akcije, Stranke za BiH, Saveza za bolju budućnost, Pokreta demokratske akcije, nezavisni odbornici i Demokratske fronte. S obzirom da je Općinski odbor Stranke demokratske akcije ranije donio odluku da za kandidata predlaži Aliju Tabakovića, svi okupljeni oko inicijative “Moja adresa Srebrenica”, podržali su taj prijedlog.

Alija Tabaković – Kandidat probosanskog bloka za načelnika Srebrenice, dodaje:

“ Ja im se ovim putem javno zahvaljujem na tome što smo nakon svih pregovora, analiza i razgovora, uspjeli da postignemo konsenzus i dogovor da je u interesu svih probosanskih političkih partija i pojedinaca, da imamo jednog kandidata i da pokušamo da Srebrenicu vratimo tamo gdje joj pripada mjesto, a to je da na čelu opštine bude osoba koja neče negirati genocid i koja će raditi u interesu svih njenih građana”.

U narednom periodu cilj je animirati i prikupiti informacije o glasačima, koji se nalaze u Srebrenici, Federaciji, cijeloj BIH, kao i širom dijaspore. Tabaković dodaje da, Srebreničani sami ne mogu iznijeti ovu bitku bez pomoći i podrške zvaničnih institucija BiH, Federacije i Kantona.

“Mi se ne borimo samo sa politikama koje negiraju genocid u Srebrenici, mi se borimo sa sistemom Banja Luke, a posebno sistemom i centrima moći iz Beograda”, ističe Tabaković.

Prema mišljenju Ramiza Salkića, potpredsjednika Republike Srpske, važno je da je postignut dogovor više političkih partija zajedničkog nastupa u Srebrenici. Navodi kako bi bilo dobro da u svim segemntima postoji više dogovora, što bi moglo obezbijediti bolji izborni rezultat.

Ramiz Salkić – potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, navodi:

“ Neprocjenljivo bi bilo važno da ponovo imamo za načelnika opštine Srebrenica nekoga ko će priznavati sudski dokazane presuđene činjenice, a to je da je u Srebrenici u zaštićenoj zoni UN-a 95.godine 11.jula, počinjen genocid i da se na tom osnovu gradi dalji suživot, zajednički život na tom prostoru i da se gradi na tom osnovu obnova i razvoj Srebrenice”.

Salkić dodaje da očekuje razumijevanje građana o postignutom dogovoru i želju političkih subjekata da se Srebrenica ponovo vrati onima koji propagiraju istinu i zajednički život.  Očekuje se da pomenuti dogovor podrži i Opcinski Odbor Socijal Demokratske Partije Srebrenica. Navedni sporazum će važiti u predizbornom i postizbornom djelovanju za Lokalne izbore 2020. godine.

(Preuzeto: RTVTK)