Džaferović u Srebrenici: Genocid je civilizacijska katastrofa

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari danas je održan sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenica iz jula 1995. godine, kojem je prisustvovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. On je istakao da je u Srebrenicu došao kako bi dao podršku Organizacionom odboru, i kako bi utvrdio šta je potrebno da on i druge institucije učine kako bi obilježavanje 25. godišnjice genocida proteklo na najbolji mogući način. Džaferović je između ostalog, istakao kako treba učiniti sve da oni koji su učinili genocid dođu pred lice pravde.

Genocid u Srebrenici je civilizacijska katastrofa, odnosno mrak civilizacije, poručio je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Istakao je da je važno upravo iz Memorijalnog centra poslati poruku da se više nikada i nigdje ne ponovi Srebrenica, te da je potrebno usvojiti Zakon o negiranju genocida.

– Donijeti takav zakon značilo bi poštovati univerzalne civilizacijske vrijednosti. Ja se nadam da će doći vrijeme kada će to biti prihvaćeno i od strane Parlamenta BiH. Do tada mislim da bi trebao da reagira visoki predstavnik. Sramota je što visoki predstavnik do sada nije reagirao. Ovo je krajnje vrijeme. Mislim da bi ga u tome podržao cijeli svijet, treba ga ohrabriti da to uradi, kazao je predsjedavajuči Džaferović.

Predsjedavajući Džaferović smatra da je jako bitno da su politički predstavnici Bošnjaka u Srebrenici postigli dogovor za naredne lokalne izbore.

– Imaju moju punu podršku u tome i ja ih hrabrim da tako i nastave. Ovaj grad, Srebrenica na svom čelu treba da ima čovjeka koji poštuje žrtve genocida, čovjeka koji ne negira genocid, koji poštuje odluke Međunarodnog suda pravde i Haškog krivičnog tribunala, poručio je.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida Hamdija Fejzić je kazao da će 11. jula biti održana komemoracija žrtvama genocida, a broj posjetilaca bit će u skladu sa epidemiološkom situacijom. Organizacioni odbor još nije donio konačnu odluku hoće li biti izvršen ukop identifikovanih žrtava genocida 11. jula.

– Mi smo do prije par dana imali 11 žrtava za koje su porodice dale saglasnost da se ukopjau. Međutim zbog nemogućnosti da dođu na dženazu, one su povukle svoju saglasnost. Što se tiče samog ukopa mi ćemo to još razmotriti, nismo donijeli konačnu odluku. Prikupit ćemo mišljenje svih članova porodica koje su dale saglasnost za ukop njihovih najmilijih, pa ćemo onda da odlučimo, da li ima ukopa ili ne, kazao je Fejzić.

Marš mira će također biti održan, ali u uslovima koji budu dozvoljavali propisi koji budu na snazi u datom trenutku.

– Marš mira šalje svoju simboliku bez obzira koliko ljudi prođe njime. Motoristi, biciklisti, sve je to simbolika. Dolazak na mjesto gdje su ukpane žrtve je odavanje dužne pažnje žrtvama genocida, poručio je Fejzić.

Vjerski dio programa bit će realizovan, potvrdio je nakon sastanka muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

– Odranije je poznato da Islamska zajednica na bazi svoje Fetve 11. jula svake godine, a to znači i ove godine, ima u planu obavljanje dženaze namaza. Svi ibadeti koji su do sada obavljani u Memorijalnom centru bit će obavljeni i ove godine 11. jula, primjereno epidemiološkom stanju koje bude vladalo u tom trenutku, istakao je muftija Vahid ef. Fazlović.

Iz Srebrenice je danas ponovo upućen apel da se ubrza proces ekshumacija i identifikacija žrtava.

(Preuzeto: RTVTK)