Podrška članica AŽ GO SDA Tuzla Ženama Srebrenice

Na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, i danas su se kao i svakog 11. dana u mjesecu okupile preživjele žrtve genocida koje su ponovile zahtjeve da se pred lice pravde izvedu oni koji su činili zločine, te da se više i efikasnije radi na pronalasku nestalih osoba.

– Nismo zadovoljni sa procesom identifikacija i ekshumacija, sve to teče jako sporo, pogotovo od strane institucija koje su zadužene za naš problem. Uvijek mi iz raznih udruženja treba da ih podstičemo šta i kako treba da se radi da bi ostvarili bilo kakav napredak. Kako koja izborna godina sve više se pominje Srebrenica, umjesto da se pozabave konkretnim problemima koje sam pomenula, kazala je potpredsjednica Udruženja Žene Srebrenice Nura Begović. Dodala je da mnoge porodice i dalje traže svoje najmilije.

– Dosta žrtava još nije pronađeno. Jedan od problema je svakako i što se ne hapse ratni zločinci. Uhapse na primjer jednog dok s druge strane ima njih još koliko hoćete i koji opstruiraju cijeli ovaj proces. Najgore od svega je što se mržnja i dalje širi, i što se genocid negira, uprkos brojnim presudama i podršci koju dobijamo iz cijelog svijeta, istakla je Begović.
“Istina nama – kazna zločincima”, moto je ovih mirnih protesta na kojima Srebreničanke traže pravdu za svoje najmilije.

Inače, zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) danas nije podržala veto Kluba Bošnjaka na zaključke NSRS-a kojima je odbačen Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine.

Nakon što na današnjoj sjednici te komisije nije bilo dogovora, o tom pitanju će odlučivati Ustavni sud RS.