Džaferović razgovarao sa predstavnicima evropskih i svjetskih medija

Kandidat za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio je danas, u prostorijama SDA, delegaciju novinara istaknutih međunarodnih medija, koji prate aktivnostima u vezi za općim izborima u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o posjeti u organizaciji Fondacije Robert Bosch iz Berlina, a sastanku su prisustvovali predstavnici sljedećih medija: Washington Post, Guardian, Le Monde, Politico, Haaretz, Foreign Policy, France 24, Al Jazzera English, RFI National Radio, TV Slovenia, The Diplomat, Freelance Journalist, Finanzen Verlag Munchen, The Hindu, National Geographic, The New York Review, Medien Verlag, BIRN Srbija, BIRN Makedonija, Al Jazzera Balkans.

Džaferović je kroz razgovor sa novinarima predstavio osnovne motive i programske ciljeve svoje kandidature za člana Predsjedništva, te odgovarao na pitanja o vođenju države politike Bosne i Hercegovine, sa naglaskom na međunarodne odnose i vanjskopolitičke ciljeve.

Džaferović je istaknuo da je temeljni vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu, a da je generator najvećeg napretka u okviru euroatlantskih integracija bila upravo Stranka demokratske akcije.

Na pitanje novinara o destruktivnim silama, prvenstveno u entitetu Republika Srpska koje se protive euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, Džaferović je kazao da su jednoglasno donesene sve potrebne odluke i zakoni, kojim su određeni vanjskopolitički ciljevi, te da svi u BiH moraju poštovati zakone i odluke.

Džaferović je kazao da posebno u kontekstu NATO integracija, očekuje još snažniju podršku i pomoć partnera iz NATO saveza, kako bi se ubrzao taj proces i spriječile nakane destruktivnih sila, jer je ovo pitanje ne samo bh. sigurnosti, već i regionalni i evropsko sigurnosno pitanje.

U kontekstu saradnje sa Republikom Turskom, Džaferović je istaknuo da će Bosna i Hercegovina gajiti prijateljske odnose sa svim zemljama, koje imaju dobre namjere prema Bosni i Hercegovini, čime neće biti ugroženo čvrsto opredjeljenje Bosne i Hercegovine za članstvo u EU i NATO savezu.

Džaferović je naglasio multietnički karakter Bosne i Hercegovine, i svoju političku privrženost očuvanju tog karaktera, te borbi za cjelovitu i demokratsku državu u kojoj će svaki građanin imati jednaka prava na svakom pedlju zemlje.

Na pitanje o rješavanju problema između Srbije i Kosova, te povezanosti tog pitanja sa BiH, Džaferović je kazao da očekuje da Srbija i Kosovo svoje međusobne odnose rješavaju u dijalogu, a da to kako god se završilo niti može niti će imati ikakve refleksije na Bosnu i Hercegovinu, jer narušavanje granica je put u destabilizaciju i konfrontaciju, te je teško pretpostaviti gdje bi bio kraj tog puta.

O temi teške socijalne situacije i pitanju narušenog povjerenja građana i politike, Džaferović je kazao da postoji jaz između primanja i statusa nosilaca funkcija i građana koji rade u realnom sektoru, te da se moraju povući konkretni potezi koji će ublažiti te razlike.

Džaferović je istaknuo da je svaki put glasao protiv povećanja plata u Parlamentu, podnio ostavku u Administrativnoj komisiji koja je donijela tu odluku, te odbio da prima povećanje plate, te je izglasani dodatak usmjerio putem javne blagajne za finansiranje nadarenih studenata.

Razmotreno je i pitanje protesta iz 2014. godine, prilikom čega je Džaferović naglasio da su otvoreni socijalni zahtjevi bili opravdani, ali da je paljenje državnih institucija i nasilje bilo pogrešna i nedopustiva stvar.

Džaferović je kazao da su sektorske reforme i ekonomsko jačanje, kroz hrabro donošenje odluka, ispravan put za Bosnu i Hercegovinu, s konačnim ciljem poboljšanja standarda građana i izgradnja prosperitetnijeg društvenog ambijenta.