MINISTAR BUKVAREVIĆ PREDSTAVIO REGISTAR BORACA DRUGOG KORPUSA ARMIJE RBIH

MINISTAR BUKVAREVIĆ PREDSTAVIO REGISTAR BORACA DRUGOG KORPUSA ARMIJE RBIH

10.03.2018.

Prezentiran Registar pripadnika Drugog korpusa Armije Republike BiH, u kojem se nalaze kartoni i lični podaci 119.110 osoba s području Tuzlanskog kanona koji su evidentirani kao sudionici odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli prezentirao Registar pripadnika Drugog korpusa Armije Republike BiH, u kojem se, kako je naveo, nalaze kartoni i lični podaci 119.110 osoba s području Tuzlanskog kanona koji su evidentirani kao sudionici odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine.

Registar je, kazao je Bukvarević, u skladu sa zakonom, dostupan svim zvaničnim institucijama države, te boračkim udruženjima i to u prostorijama odjeljenja Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

– Tamo se može izvršiti uvid i ukoliko u registru postoje imena kojima tamo nije mjesto mogu se staviti primjedbe – naglasio je Bukvarević.

Podsjetio je da je postojala ideja da Registar bude stavljen na javni uvid, ali se odustalo nakon što su zahtjev odbili Ured za zakonodavstvo BiH i Agencije za zaštitu ličnih podataka.

– Moram reći da smo od Agencije za zaštitu ličnih podataka dobili upozorenje da bi javna objava podataka bila tretirana kao krivično djelo. Lično sam tražio da moj karton bude prvi javno objavljen, a to može učiniti svaki pripadnik Armije RBiH, s tim da mora potpisati izjavu kojom dopušta da podaci iz njegovog kartona mogu biti javno objavljeni – dodao je ministar Bukvarević.

Objavu Registra za područje Tuzlanskog kantona podržao je Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza RVI TK-a, rekavši da se ne treba plašiti podataka ko se i zbog čega borio u ratu od 1992. do 1995. godine, te šta je ko na ime beneficija dobio do danas.

U Tuzli je danas prezentirana i informacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata o aktivnostima vezanim za materijalnu podršku boračkoj populaciji.

Rečeno je da je za te namjene u prošloj godini izdvojeno oko 315 miliona KM, od čega za korisnike ovih sredstava u TK-u doznačeno 60 miliona KM.

– Zakon o boračkim udruženjima upućen je Parlamentu s molbom da ga što prije stavi na dnevni red i usvoji. Ovaj zakon, uz ostalo, omogućava da se sva boračka udruženja formiraju u jedno ukoliko to žele. Što se tiče Zakona o demobilisanim borcima, on predviđa 15 prava te kategorije koje trenutno nema u zakonu. Smatramo da je mnogo bolje regulisati i riješiti to putem zakona, nego pojedinačno za određenu kategoriju – zaključio je Bukvarević i najavio da će poslije Tuzle Registar biti predstavljen u Zenici i Bihaću.

Na slijedećem linku možete pogledati podatke iz Jedinstvenog registra boraca

http://www.fmbi.gov.ba/bosanski/aktuelno.php?id=1627