Asocijacija žena SDA Živinice organizovala bajramsko druženje

Četvrtog dana Kurban bajrama Asocijacija žena OO SDA Živinice je organizirala bajramsko druženje za oko hiljadu svojih članica i aktivistica.

Predsjednica Asocijacije žena OO SDA Živinice prof. Advija Čaušević obraćajući se prisutnima je iskoristila priliku da podsjeti na riječi rahmetli prvog predsjednika Alije Izetbegovića, da su snaga i plemenitost bosanske žene donijele nemjerljiv doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine.

– Danas napadaju na bošnjačko stablo malo drugačije nego tih 90-ih godina, i ovi napadi su podmukli kao i oni rušilački, ali Bošnjakinja je mudra stamena i pametna, znat će prepoznati i podjednako hrabro odbraniti svoju domovinu i njene vrijednosti – kazala je profesorica Advija Čaušević.

Govoreći o položaju žene u Bosni i Hercegovini i samoj SDA, prof. Čaušević je istaknula da su se omjeri snaga u korist žena značajno promijenili ali da još uvijek ima prostora da se radi na unapređenju položaja žene.

– Svaka žena je državnik u malom, u svom domu balansirajući između mogućnosti i potreba dok daje sve od sebe da u okvirima morala i tradicije  podigne svoje potomstvo. Mi moramo inspirisati i ohrabriti žene da se odvaže i ta svoja znanja i vještine  uključe u aktivne tokove naše zajednice, te im osigurati  mogućnosti za lični rast i razvoj pod jednakim šansama, jer osnažena i obrazovana žena je jedan od preduvjeta napretka našeg društva – kazala je Čaušević.

Na bajramskom druženju Asocijacije žene OO SDA Živinice koje je uz kahvu i baklavu potrajalo nekoliko sati u blagdanskom ozračju Asocijacija žena OO SDA ugostila je i pripadnice drugih političkih partija, i vjeroispovijesti kao i šireg društvenog, političkog miljea