KO SDA TK: Na jučer održanoj sjednici Vlade TK evidentan izostanak većeg broja ministara

Na jučerašnjoj 35. redovnoj Vlade Kadrije Hodžića javnost je bila upoznata sa zaključcima koji samo potvrđuju konstantno tapkanje u mjestu samozvanih „eksperata“ uz nevješte pokušaje prikazavanja javnosti da se ipak nešto radi.

Najnesposobnija Vlada u historiji Tuzlanskog kantona čini se ima problem i sa okupljanjem, jer je na jučer održanoj sjednici evidentan bio izostanak većeg broja ministara, nadamo se opravdano, iako ne bi čudilo da se radi o bojkotu premijera kojem u hvalisanju bez pokrića očigledno nije dovoljan Odjel za informisanje Vlade TK, nego je dodatno, za budžetski novac, angažovao i savjetnicu za odnose s javnošću, da mu valjda popravlja loš imidž.

Javnost je novu savjetnicu imala priliku upoznati i jučer kada je premijer mimo svih diplomatskih kodeksa, ambasadora Republike Turske u BiH primio sa timom svojih partijskih kolega, a ne timom onih koji bi trebali predstavljati sve građane ovog kantona.

Vlada Kadrije Hodžića kojom iz sjene upravljaju moćnici iz PDA i SDP na jučer održanoj sjednici je formirala još jedno tijelo, s nepreciznim ciljevima. Tijelo koje će se povremeno sastajati, analizirati, pretakati iz “šupljeg u prazno” bez ikakvih ingerencija u novom slučaju će pratiti izgradnju “Bloka 7” TE Tuzla.

Kada je već aktuelizirano to pitanje logično bi bilo da se o njemu, ako ništa barem oglasi aktuelni ministar privrede, koji se do sada, od formiranja aktuelne “ekspertne” Vlade TK, nije pojavio niti sa jednim saopštenjem. Zna li iko osim njegovih stranački kolega kako se zove ministar privrede i kako izgleda? Teško da zna, jer privreda, u koju je umjesto u plate budžetskih korisnika trebao biti uložen novac od MMF-a, nije među prioritetima „eksperata“.

O tome se nema kada misliti, jer vremena do slijedećih izbora je sve manje, a onih koji željno iščekuju Vladinu osnovnu djelatnost – smjenu i imenovanja, svakim danom je sve više.

U skladu sa tim jučer je data saglasnosti za prijem uposlenika na Univerzitet u Tuzli, gdje će se bez jasno istaknutih kriterija primati uposlenici u zvanja asistenta ili nastavnike na fakultete koji imaju veći broj nastavnika od broja upisanih studenata. O ovom planiranom upošljavanju resorni ministar je barem pokušao dati neko pojašnjenje, dok se njegov kolega mudro ušutio kada je u pitanju veliki broj novouposlenih u UKC Tuzla u posljednja dva mjeseca.

Posebna priča jučerašnjih “ekspertnih” odluka je odobravanje milion KM zdravstvenim ustanovama TK na ime utroška za potrošna stredstva prilikom vakcinacije protiv Covid-19. Uzme li se u obzir broj stanovnika TK starijih od 18 godina, pomnoženo sa dvije doze, te cijena jedne šprice, dobije se znatno manji broj od milion KM .

Pozivamo premijera i visprenog ministra zdravstva da objasne na temelju kojeg proračuna je odredio milion KM za nabavku potrošnog materijala (šprica) i zašto je zaobiđena standardna procedura da se sredstva doznače Zavodu za javno zdravstvo TK koji je odgovoran za provođenje vakcinacije.