KO SDA TK: Javni servis u TK bojkotuje općine i njihove načelnike. Tražimo reakciju RAK-a!

Tokom obilježavanja Dana općine Banovići gdje je prisustvovao federalni premijer Fadil Novalić, Javni servis Tuzlanskog kantona je odlučio da se ogluši o poziv općinskih vlasti i bojkotuje praćenje aktivnosti u Banovićima. Uprkos činjenici da je upravo Vlada Federacije BiH Tuzlanskom kantonu odobrila 39 milona KM, od kojih će jedan dio dobiti i RTVTK.

Javni servis Tuzlanskog kantona je prema svom Statutu dužan zadovoljiti potrebe građana za tačnim i pravovremenim informisanjem, što u ovome slučaju nije učinjeno.

Naime, „prilog“ koji je podrazumjevao tonski zapis sa montiranim fotografijama sa društvenih mreža, emitiran je u posljednoj minuti Dnevnika, pri tome nije poštovano pravilo važnosti inforamcija kroz uređivačku politiku, pa su tako bile „važnije“ peći na pelet, eko-deponija, konstituirajući sastanak Savjeta za nauku i tehnologiju i vremenska prognoza od Dana općine u Banovićima.

Prilikom montaže preuzete su fotografije sa stranice Pokreta demokratske akcije, a u tonskom zapisu naglašavana je uloga predsjednika PDA, zanemarujući prisustvo visokih dužnosnika FBiH.

U najavi Dnevnika isti događaj nije ni spomenut.

Javni servis Tuzlanskog kantona koji se finansira iz Budžeta nema pravo bojkotovati općine, njihove načelnike, niti događaje bez obzira na političku pripadnost nadređenih u javnom servisu i općinskih vlasti.

Medijski radnici koji su bili dio ranije uprave od dana smjene trpe mobing i ponižavanja, uprkos činjenici da su kompetentniji i stručniji iz oblasti komunikacija u javnosti.

Nadalje, trenutna Vlada Tuzlanskog kantona medije ne poziva tokom bitnih sastanaka predstavnika kantona, ali uredno i svakodnevno ih poziva na protokolarne potpise ugovora i još protokolarnije posjete političkim prijateljima.

Važno je napomenuti da pored bojkota koji je jučer demonstriran u slučaju Banovića, isti metod je primjenjen i za profesore Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Sve ovo nije u skladu sa pravilima Regulatorne agencije BiH od koje ćemo hitno tražiti reakciju prema direktoru i urednicima Javnog servisa Tuzlanskog kantona.

Zahtjevamo odgovor od glavnog i odgovornog urednika zbog čega nije praćen Dan općine u Banovićima kome je prisustvovao federalni premijer Fadil Novalić?

Da li je RTVTK servis građana kako stoji na stranici istog medija ili centar za odnose s javnošću stranaka u vlasti?