Klub SDA u OV Kalesija će uvijek podržavati sve dobro pripremljene inicijative i prijedloge

Posljednji izbori za Općinsko vijeće Kalesija pokazali su da je, bez obzira na nagomilane unutrašnje probleme, Stranka demokratske akcije u Kalesiji osvojila najviše glasova i ostala najznačajnija politička stranka na području Kalesije. Takođe, svima je jasno da zahvaljujući svojoj ideji, programu i kadrovima SDA ima najveći politički kapacitet, što se najbolje pokazalo kroz stagnaciju općine u protekla četiri godine u kojima SDA nije učestvovala u vlasti na nivou općine.


Zbog svega toga, a ponajviše zbog interesa općine i njenih građana, ušli smo u priču o implementaciji izbornih rezultata i ponudili potencijale kojima raspolažemo ostalim političkim subjektima. Želimo dati svoj doprinos razvoju opštine i poboljšanju uslova njenih građana, da što prije prevaziđemo postojeće stanje. U tom cilju podržali smo konstituisanje Općinskog vijeća i izbor rukovodstva vijeća, ne opterećujući se previše kadrovskim rješenjima. Takođe, podržali smo i donošenje odluke o privremenom finansiranju, znajući da je to od izuzetnog značaja za normalno funkcionisanje općine. Slično smo uradili na posljednjoj sjednici OV Kalesija, gdje smo načelno podržali nacrt budžeta i druge ponuđene odluke od strane rukovodstva općine.
U međuvremenu, putem naših organa i radnih tijela stranke radimo na programskim aktivnostima za tekući četverogodišnji period, posebno onih projekata koji su od velikog značaja za svakodnevni život građana općine Kalesija.
Jedan od takvih projekata je i finansiranje troškova javne rasvjete na području općine, za šta je u toku izrada elaborata na tu problematiku putem našeg stranačkog savjeta. Osim preciznog sagledavanja šarolikog trenutnog stanja, taj elaborat treba dati i prijedlog tehno-ekonomskog upravljanja sistemom ulične rasvjete na području općine.


Iznenađeni smo populističkim istupima i inicijativama pojedinih vijećnika na posljednjoj sjednici vijeća, koji nepripremljeno izlaze sa inicijativama bez neophodnog poznavanja ove oblasti.
Ovom i nekim drugim projektima, kao što je onaj o predškolskoj ustanovi, treba prići sa mnogo više ozbiljnosti, i vezati to za budžet općine koji tek treba donijeti. Uostalom, pitanje osnivanja predškolske ustanove je naša zastupnica Hasiba Kurtić već ranije kandidovala kod resornog kantonalnog ministarstva. Tad je dogovoreno da je to projekat za koji treba prvo obezbijediti adekvatan prostor, uraditi projektnu dokumentaciju i naravno uvrstiti i sredstva u budžetu općine.


A vijećnike iz stranaka koji su učestvovale u općinskoj vlasti u proteklom četverogodišnjem periodu, kao i one koji su filijale nekih minornih stranaka okrenutih dobijanju vlasti samo u Sarajevu, pozivamo da se okanu populizma i pokušaja dobijanja jeftinih populističkih poena. Pozivamo ih da se pojave sa konstruktivnim i utemeljenim prijedlozima kako da rješavamo nagomilane probleme, kako bismo svi zajedno u narednom periodu mogli krenuti sa ubrzanim razvojem općine.
Naši vijećnici će uvijek podržati sve kvalitetne, utemeljene i dobro pripremljene inicijative, bez obzira od koga dolazile.
(Pres služba OO SDA Kalesija)