Da, Bakir je bio u pravu

Brojne reakcije je izazvala izjava Bakira Izetbegovića u januaru 2021. godine o politici Milorada Dodika i njegovim sljedbenicima.

Digla se, narodski rečeno, i kuka i motika.

Pažljivo sam analizirao narative s desne strane obale Drine od 21. januara 2021. godine kada je Izetbegović bio gost u Dnevnuku D Federalne televizije do danas.

Ima li ko hrabrosti s lijeve strane obale Drine da javno kaže: Da, Bakir je bio u pravu!

Posljednji primjer. Fudbalska utakmica Crvene Zvezde i Milana. Bijeljinac s švedskim papirima, planetarna zvijezda, Zlatan Ibrahimović, okarakteriziran je kao “smrdljivi balija” i to iz VIP lože stadiona Rajka Mitić.

Primjer dva. Izabran je novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije koga su kamere “uhvatile” kako u Čikagu pjeva pjesmu o ratnom zločincu Momčilu Đujiću.

Primjer tri. Jutarnji program na Prvoj TV i intervju sa Nenadom Čankom. Voditeljica Marija Savić Stamenić kroz postavljeno pitanje negira genocid u Srebrenici. Odmah sam uputio pitanje Prvoj TV – zašto? Još uvijek nisu taj intervju objavili na svom YouTube kanalu kako bi se uvjerili u vjerodostojnost mojih riječi.

I koliko je primjera od 21. januara do 19. februara 2021. godine bilo, a da niko s lijeve strane obale Drine nije reagovao. Koliko ima u 30-ak godina. Od Milijane Baletić, Siniše Mihailovića, pa do Milomira Marića…

Da li je negiranje genocida i/li države postao prihvatljiv narativ?

Isto kao što je postao prihvatljiv narativ da sve što izjavi Bakir Izetbegović bude dočekano na nož. Nemam namjeru braniti Bakira Izetbegovića i njegovu politiku, ali…

Da, Bakir Izetbegović je u pravu. Nema loših naroda, ali ima loših rukovodstava, političkih i vjerskih, koji vuku svoj narod u sukobe, zločine, genocid…

Srbija je prva država u svijetu koja je pravomoćno kriva/presuđena zato što nije spriječila genocid u Srebrenici, a Vojska RS i MUP RS su krivi za genocid u Srebrenici.

Narod koji negira i njeguje sjećanje na zločince, poput Đujića, Mladića, Karadžića…, je loš. Ne svi, ali, nažalost većina koja odobrava rasizam na tribinama, veličanje zločinaca od vjerskih velikodostojnika, negiranje genocida od voditeljica…

Sve dok se jedan narod ne suoči sa istinom i ne riješi nasljeđa zločina i njihovih sljedbenika na svojim leđima će nositi teret kolektivne odgovornosti. Uporno ih žrtve zločina i genocida pozivaju da se ograde od takvih među njima, ali uzalud.

U Srbiji i bh.entitetu RS preovladava narativ da su Bošnjaci “smrdljive balije” koje treba istrijebiti, da je Đujić časni vojvoda, a da je genocid u Srebrenici običan zločin koji nije planiran. Ipak, sve je smišljeno i sistematski se provodi od SANU-a pa dalje…

I zato: Da, Bakir je bio u pravu! I biće dok politike s desne strane Drine i iz bh. entiteta RS ne prestanu glorificirati najsramnije događaje srpske historije. Nema loših naroda, ali… Raščistite sami sa sobom!

E.Skokić

Preuzeto sa portala Tuzlapress