Džaferović u oproštajnu posjetu primio američku ambasadoricu: SAD je prijatelj BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio ambasadoricu Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack u njenu oproštajnu posjetu.
Tokom razgovora potvrđeni su izuzetni prijateljski odnosi dviju zemalja, koji se kontinuirano unaprijeđuju u svim oblastima, u korist svih naroda i građana BiH.

Razgovarano je o nastavku NATO-puta Bosne i Hercegovine, uz poseban naglasak na nedvosmislenu podršku koju Sjedinjene Američke Države, kao strateški saveznik, pružaju našoj zemlji.

Član Predsjedništva BiH Džaferović je u tom svjetlu pozdravio nedavnu posjetu zamjenika državnog sekretara SAD Johna Sullivana našoj zemlji, te pismo državnog sekretara SAD Michaela Pompea Predsjedništvu BiH u kojem je upućen poziv za prihvatanje Godišnjeg nacionalnog programa za BiH i izražena namjera da se odnosi dviju zemalja podignu na veći stepen saradnje.

Istaknuto je da je opredjeljenje Bosne i Hercegovine za integraciju u NATO-savez potvrđen konsenzusom kroz usvajanje Zakona o odbrani BiH, odluke Predsjedništva BiH i Strategiju vanjske politike, te da ga je potrebno operacionalizirati kroz usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa.

Džaferović je zahvalio ambasadorici Cormack za nesebičan angažman tokom mandata u BiH, kao i na ukupnoj podršci koju Sjedinjene Američke Države pružaju našoj zemlji.