Obilježena 27. godišnjica Regionalnog savjetovanja Patriotske lige za Sjeveroistočnu Bosnu u Kalesiji

U petak 11. januara je obilježena 27. godišnjica Regionalnog savjetovanja Patriotske lige za Sjeveroistočnu Bosnu.

Tim povodom održana je svečana akademija, a na spomen obilježja u Tojšićima i Kalesiji položeno je cvijeće uz odavanje počasti poginulim borcima.

Formiranju Armije RBiH prethodila je Patriotska liga.  Ona je prva pružila otpor i suočila se sa napadima na prostoru Sjeveroistočne Bosne, od Zvornika, Nezuka, Zaseoka i Bijeljine, rečeno je na svečanoj akademiji.

Prvo regionalno savjetovanje Patriotske lige za Sjeveroistočnu Bosnu održano je u prostorijama OŠ u Tojšićima u januaru 1992. godine. „Najveći problemi bili su nedostatak naoružanja i tehničkih sredstava, kao i to što  nismo mogli objasniti ljudima da će biti rata. zahvaljujući ovom savjetovanju Patriotske lige Bošnjacima su otvorene oči i počeli su da se pripremaju“, rekao je tadašnji koordinator Patriotske lige za SI Bosnu  Samir Ništović.

 „Kad pogledamo šta se dešava u BiH, kako se negiraju ljudske vrijednosti i žrtve  postavlja se pitanje šta bi bilo da nije bilo Patriotske lige. Uvjeren sam da bi to to bilo loše za BiH i Bošnjake kojima je namijenjena ta sudbina“, rekao je komandant Regionalnog štaba PL za regiju Tuzle   (od januara do aprila 1992.g.) Vahid Karavelić, koji je dezertirao iz JNA kada je shvatio šta će se desiti. 

Ministar za pitanja boraca i invalida FBiH Salko Bukvarević je istakao  da je najveći značaj jedinica Patriotske lige je u tome što su obezbijedile dodatno vrijeme svim drugim patriotama da vide o kakvoj se agresiji radi, da je agresor nemilosrdan i da organizuju odbranu. S obzirom na to da podataka iz novije historije nema u udžbenicima, bitno je obilježavati ovakve datume kako bi mlađe generacije bile informisane o tome šta se dešavalo u BiH u periodu od 1992 do 1995. g. a i da stariji ne bi zaboravili pouke iz prošlosti.

Obilježavanje 27. godišnjice Regionalnog savjetovanja Patriotske lige za Sjeveroistočnu Bosnu u Kalesiji organizovali su predstavnici Udruženja boraca Patriotske lige Kalesija i Saveza boraca Patriotske lige TK.