Džaferović o novom Vijeću ministara BiH: Kako dati mandat nekome ko kaže da neće poštovati zakon

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović poručio je da Vijeće ministara BiH može, u skladu s davno utvrđenom politikom, donositi odluke vezane za NATO put Bosne i Hercegovine.
“Vijeće ministara može da donosi odluke te vrste. Ne radi se o novoj politici, nego o politici koja je davno utvrđena donošenjem odluka, zakona, odredaba. Nakon što nas je NATO pozvao, logično je da Bosna i Hercegovina to uradi”, rekao je Džaferović uoči sjednice Vijeća ministara.

Naveo je da se imenovanje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH može posmatrati na tragu poštivanja odluka utvrđene politike.

“Nije riječ o uslovljavanju, već da se poštuje zakon i već utvrđena politika. Uslovljavaju oni koji unilateralno odustaju od rješenja usvojenih zakonom, odlukama Predsjedništva i ovom strategijom”, kazao je on.

Poručio je da uslovljavaju oni koji ne poštuju NATO put i da je najobičnija zamjena teza da članovi Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda nešto uslovljavaju.

“Predsjedavajući Vijeća ministara BiH treba da bude iz reda srpskog naroda i treba da bude predložen iz SNSD-a. Oko tog imena se mora okupiti parlamentarna većina, ali predložena osoba mora poštovati utvrđenu politiku”, naveo je Džaferović.

Zapitao se kako dati mandat nekom ko unaprijed kaže da neće poštovati NATO put.

“Sjednice se moraju održavati i svi zakone moramo poštovati. Ja sam spreman da poštujem usvojene zakone, onda neće biti nikakvih problema. Problem je u onima koji unaprijed izjavljuju da neće poštovati zakon”, kategoričan je on.

Upitan za imovinu Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj, Džaferović je kazao da bi mu bilo drago da je ispoštovana bh. imovina.

“Sve što je doneseno u fazi odluke Predsjedništva ono je u fazi operacionalizacije, odnosno realizacije. BiH će iskoristiti sve mogućnosti kako bi iskoristila svoja prava. Najbolje bi bilo da Hrvatska s BiH ratificira sporazum o granici i omogući pristup prema otvorenom moru”, rekao je Šefik Džaferović.