Šestorka u Kantonu Sarajevo želi potisnuti bosanski jezik

Kantonalni odbor SDA oglasio se saopćenjem za javnosti nakon jučerašnje konferencije za novinare ministrice obrazovanja KS Zinete Bogunić.
Ističu da su nakon jučerašnjih izjava ministrice za obrazovanje, nauku i mlade KS Zinete Bogunić, predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića, člana Naše stranke Edina Forte, u vezi sa imenovanjem maternjeg jezika u Kantonu, dužni javnost podsjetiti na neke činjenice.

“Aktuelna većina u Kantonu Sarajevo predvođena Našom strankom i Narodom i pravdom pokušava u obrazovni sistem, mimo svih naučnih i stručnih kriterija, uvesti i mogućnost da jedan učenik izučava sva tri jezika. Nauka kaže da učenik može imati samo jedan maternji jezik, a struka da je to neprovodivo u praksi i da je nemoguće u okviru jednog predmeta učiti tri standarda i tri pravopisa. Da javnost na vrijeme nije prozrela šta joj je stvarna namjera, novoformirana politika bi kao rješenje nametnula fantomski BHS jezik, s ciljem da se postepeno iz Sarajeva izgura bosanski”, naveli su u SDA.

Ističu kako vjeruju da iza ovakvih odluka stoji politički i zlonamjerni pokušaj takozvane šestorke ili jednog njenog dijela da se bosanski jezik potisne u drugi plan i da se većini nametne volja manjine.

“SDA poziva trenutne vlastodršce u Kantonu Sarajevo da još jednom razmisle prije nego se opet požele poigrati sa temeljnim društvenim vrijednostima kao što su tradicija, kultura i, prije svih, jezik” ,saopćili su.

“SDA se kao politička stranka od svog osnivanja i programski i suštinski zalaže za poštivanje ljudskih prava i slobodu izbora, na području cijele Bosne i Hercegovine. Odlučno smo se borili protiv svake vrste diskriminacije, a sredine u kojima procese vodi SDA ostale su pluralne u svakom smislu. Zahvaljujući demokratskom kapacitetu Stranke demokratske akcije Sarajevo je bilo i ostalo primjer kako i nakon svega što je preživjelo tokom agresije i opsade može biti grad po mjeri svakog čovjeka, bez obzira na njegovu etničku, religijsku ili jezičku pripadnost. U Bosni i Hercegovini, zajedno sa ostalima,žive tri konstitutivna naroda i postoje tri zvanična (službena) jezika, i to bosanski, srpski i hrvatski. U skladu sa Ustavom i najvišim demokratskim principima svakom građaninu dužni smo osigurati pravoi mogućnost da izabere onaj koji osjeća svojim”, saopćeno je iz SDA.

KLIX