AM SDA TK: Nizom aktivnosti obilježen Dan šehida

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini iz 1996. godine drugi dan ramazanskog bajrama obilježava se kao Dan šehida.

Najzaslužniji za opstanak Bosne i Hercegovine i nas kao naroda jesu naši šehidi koji su položili svoje živote za našu slobodu, vjeru, narod i državu.

Danas odajemo počast i priznanje najboljim sinovima koje je država Bosna i Hercegovina imala. Branili su čast, slobodu, domovinu i živote nevinih ljudi.

Domovinu su u amanet ostavili mladim generacijama koje dolaze. Našu domovinu natopili smo njihovom krvlju. Našu slobodu koju danas uživamo, platili smo životima 39 hiljada šehida pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine i preko 30 hiljada civila, preko 50 hiljada silovanih i sa milion raseljenih. To je žrtva koju mlade generacije moraju biti dostojne, spremne je uvažavati i poštovati.

Na području Tuzlanskog kantona danas je održan niz aktivnosti koje su obilježile Dan šehida na lokalnom nivou a u koordinaciji sa Asocijacijom mladih SDA TK.

U Lukavcu sa premijerom Irfanom Halilagićem, OO SDA Lukavac i GO AM SDA Lukavac zajedno sa delegacijom AM SDA TK upriličeno je polaganje cvijeća na centralno spomen obilježje šehidima, pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine.

U Živinicama u organizaciji OO SDA Živinice zajedno sa GO AM SDA Živinice i delegacijom AM SDA TK upriličeno je polaganje cvijeća na centralno spomen obilježje te na spomen obilježje heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 Nesiba Malkića.

Osim spomen obilježja Brigadnom Generalu Nesibu Malkiću, posjeta je upriličena i mezarju još dva heroja rata sa područja Tuzlanskog kantona Brigadnom Generalu Mehdinu Hodžiću – Labudu te Brigadnom Generalu Hajrudinu Mešiću – Kapetanu Hajri.

Također, u organizacijama OO SDA, AM SDA i AM SDA Tk drugih općina na području TK upriličene su svečanosti povodom Dana šehida.
Pored sjećanja na naše heroje šehide bez kojih danas ne bi mogli uživati potpunu slobodu u našoj domovini, u amanet nam je ostavljeno da se lijepo ophodimo i brinemo o njihovim porodicama.

Njihove porodice su dale svoje sinove, očeve i braću, kćerke, majke i sestre da bi mogli uzdignutih glava danas hodati po našim ulicama. Neka vam je uvijek na umu da su oni dali sve što su imali – a to je život.