Zvizdić: U prvoj polovini 2018. nastavljeni pozitivni trendovi ekonomskog rasta

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da su i u prvoj polovini 2018. godine nastavljeni pozitivni trendovi ekonomskog rasta, razvoja i zapošljavanja, uprkos negativnoj predizbornoj retorici i stalnom kreiranju političkih tenzija.

Iz Zvizdićevog kabineta saopćeno je da BDP BiH i dalje raste po stopi iznad tri posto, a zabilježeno je i značajno povećanje fizičkog obima industrijske proizvodnje od skoro pet posto, posebno u sektoru prerađivačke industrije, prenosi Fena.

Istovremeno, Bosna i Hercegovina je u prvih šest mjeseci 2018. godine ostvarila izvoz od šest milijardi KM, što je za 12 posto više nego u istom periodu prethodne godine, pri čemu više od 70 posto izvoza ide u zemlje Evropske unije, što predstavlja potvrdu stalnog unapređenja kvaliteta i konkurentnosti bosanskohercegovačkih proizvoda.

Najznačajniji vanjskotrgovinski partneri BiH su Njemačka, Austrija, Italija, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Turska i Holandija, najvažnija izvozna tržišta: Njemačka, Hrvatska, Italija, Srbija, Austrija i Slovenija, dok izuzetan razvoj ekonomskih odnosa i rast izvoza imamo i s Turskom, Rusijom i Kinom.

Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama Evropske unije je 69,3 posto, a sa zemljama CEFTA-e 68,8 posto.

U prvom kvartalu 2018. godine nastavljen je pozitivan trend rasta direktnih stranih investicija, koji je na primjer u 2017. godini bio za 58 posto veći nego u 2016. godini, što je rezultat provedenih reformi i značajnog unapređenja poslovnog ambijenta – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da BiH postaje sve atraktivnija destinacija za nove strane investicije i zbog toga je neophodno da se prestane sa dezintegrativnim idejama, a nastave aktivnosti na ukupnoj reintegraciji i unapređenju ambijenta političke i pravne sigurnosti, jer će takvi procesi biti ključne poruke u budućim procesima povećanja domaćih i privlačenja stranih investicija.

– Javni dug BiH je u 2017. godini smanjen za 750 miliona KM. Bosna i Hercegovina je i dalje najmanje zadužena zemlja u regionu, sa najboljom strukturom vanjskog duga i najnižim nivoom u odnosu BDP. Broj zaposlenih u BiH je u maju 2018. prvi put prešao brojku od 800 hiljada, što predstavlja optimističan trend u realizaciji najvažnijeg zadatka svih nivoa vlasti u BiH, a to je otvaranje novih radnih mjesta – navodi se u saopćenju.

Zbog toga, predsjedavajući Zvizdić ponovo poziva sve političke i društvene faktore, posebno one koji korištenjem radikalne retorike i plasiranjem provokativnih ideja kontinuirano remete političku stabilnost, da vrate fokus na životna pitanja i ključne prioritete koji su važni za građane BiH, kao što su EU integracije, stabilnost, ekonomski prosperitet, posvećenost mladima i poboljšanje životnog standarda – saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.