SDA očekuje podršku drugih stranaka: Izmjenama Zakona o igrama na sreću borci bi dobili 80 miliona KM godišnje

Klub Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH uputio je u parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću. Njihovim usvajanjem dobilo se oko 160 miliona maraka godišnje, a polovina tog novca bila bi usmjerena za finansiranje predviđeno Prijedlogom zakona o pravima demobilisanih boraca – piše Faktor.

Zakonske izmjene predložene su na bazi zaključka koji je, na prijedlog SDA, podržao Zastupnički dom na posljednjoj sjednici, na kojoj je usvojen Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. U skladu sa zaključkom, novac prikupljen izmjenama Zakona o igrama na sreću bio bi iskorišten za finansiranje provedbe ovog boračkog zakona.

– Izmjenama Zakona o igrama na sreću, a u vezi sa zakonom o demobilisanim borcima, predlažemo oporezivanje svake uplate igara na sreću porezom od deset posto. Znači, od svakog uplaćenog iznosa za neku igru na sreću priređivač bi bio dužan uplatiti deset posto državi. Taj novac bi išao u fond iz kojeg bi se isplaćivala ostvarena prava demobilisanih boraca i članova njihovih porodica – pojašnjava šef Kluba SDA Ismet Osmanović.

Prema procjenama, na taj način na godišnjem nivou prikupilo bi se oko 160 miliona maraka. Od toga, 50 posto bilo bi dovoljno da pokrije finansiranje po osnovu amandmana na borački zakon, a ostatak bi se trošio na socijalne i kulturne manifestacije, odnosno stavku koja postoji i u važećem zakonu.

– Ta stavka će ostati, s tim da će se izmjenama Zakona uvesti dodatni novac i za ove namjene, i to deseci miliona godišnje – precizira Osmanović.

Osim toga, izmjenama Zakona o igrama na sreću predviđena je i promjena u vezi s oporezivanjem dobitaka.

U važećem zakonu dobici ispod stotinu maraka oslobođeni su poreza, a izmjenama je predviđeno oporezivanje svih dobitaka, bez obzira na visinu.

– Deset posto od dobitaka do 100 maraka pripadalo bi općini na kojoj je uplatno mjesto, a deset posto od dobitaka iznad stotinu maraka pripali bi gradu gdje igrač ima prebivalište. U Zakonu ostaje onaj porez koji je regulisan Zakonom o porezu na dobit – kaže Osmanović za Faktor.

Podsjeća da organizatori igara na sreću čak 83 posto svih dobitaka knjiže kao dobitke ispod sto maraka, jer ti dobici se ne oporezuju i na njih, kako naglašava, do sada nije plaćena ni marka poreza.

Izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću upućene su Vladi FBiH te je zatraženo hitno očitovanje. Vlada ima rok od 30 dana da to učini.

– Mi smo od Vlade zatražili da odmah da mišljenje. Ako Vlada to odmah učini, mi ćemo bez odlaganja zakazati sjednicu Zastupničkog doma, kao što smo obećali. Tekst mišljenja za Vladu prirema resorno Ministarstvo finansija, tako da sve zavisi od toga koliko će brzo ministrica finansija Jelka Milićević to učiniti – kaže Osmanović.

U slučaju da se Vlada ne izjasni u naredni mjesec, Zastupnički dom može zakazati sjednicu o izmjenama Zakona o igrama na sreću, pa će to, prema Osmanovićem riječima, i uraditi.

Šef Kluba SDA ističe da očekuje podršku SBB-a, SDP-a, DF-a i svih ostalih koji su u Zastupničkom domu, prilikom usvajanja Prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca.

– Očekujemo podršku jer su zastupnici ovih stranaka glasali za zaključak da se ide donošenjem izmjena Zakona o igrama na sreću. Svi trebaju biti odgovorni naspram svojih prijedloga koje smo zajedno utvrdili u boračkom zakonu jer moramo iznaći izvor sredstava za nove prinadležnosti koje smo predvidjeli za borce – kaže Osmanović.