Zastupnici SDA u Skupštini TK najaktivniji opozicioni klub

Danas je održana sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona u čijem radu su aktivno učestvovali zastupnici Stranke demokratske akcije.

Kroz sugestije na predloženi Nacrt Budžeta i zastupničke inicijative poslanici SDA TK su i danas radili u interesu građana Tuzlanskog kantona i olakšavanja njihovog svakodnevnog života.

Zastupnik Bahrudin Ahmetagić uputio je inicijativu koja je jednoglasno usvojena, a odnosi se na to da se obezbijede sredstva u finansijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja TK za 2022. godinu za rad Hemodijaliznog centra u Grqadačcu. Realizacijom tog projekta biće pojednostavljen život za 17 pacijenata.

Midhat Čaušević je zastupnik koji je podnio 2 inicijative i uputio jedno zastupničko pitanje. Inicijativa zastupnika Čauševića se odnosila na provjeru stručnosti medicinskog kadra i verifikovanosti medicinske opreme u privatnim zdravstvenim ustanovama na području TK.

Druga inicijativa je upućena Ministarstvu za boračka pitanja TK za poduzimanje konkretnih aktivnosti za zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca sa područja TK.

Zastupnica Zumra Begić je prema Skupštini Tuzlanskog kantona uputila inicijativu za uspostavljanje informacionog sistema u zdravstvenoj zaštiti TK. Sistem bi se ogledao u vidu elektronskih knjižica, recepata i uputnica, što bi značajno olakšalo i učinilo kvalitetnijim rad zdravstvenih radnika, a najveći benefit će biti za hronične bolesnike.

Svoju zamjerku na izvještaj o epidemiološkoj situaciji iznio je predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK Šekib Umihanić, koji je tražio od Ministarstva zdravstva da im predoči informacije o stanju u domovima zdravlja Tuzlanskog kantona i da ti izvještaji sadrže informacije o nedostacima u tim ustanovama kako bi bile otklonjene u narednom periodu radi efektnije zaštite zdravlja stanovništva.