Zasjedala Komisija za obrazovanje i nauku Skupštine TK

U okviru priprema za naredno Skupštinsko zasjedanje danas je zasjedala Komisija za obrazovanje i nauku. Na dnevnom redu je bilo nekoliko Informacija o stanju u oblasti obrazovanja, te nekoliko predstavki, molbi i zahjteva. Članovi komisije su podržali informaciju o stanju u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja u školskoj 2019/2020 godini.

Komisije za obrazovanje i nauku Skupštine TK između ostalog razmatrala je informacija o stanju u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja u školskoj 2019/2020 godina. Članovi komisije izrazili su zabrinutost u dijelu koji se odnosi na smanjen broj učenika u osnovnim i srednjim školama.

– Tačno 518 učenika je manje u osnovnim školama u 2019/2020 u odnosu na prethodnu, a 640 učenika je manje u srednjim školama u odnosu na prethodnu godinu. Ako uzmemo kumulativno to je preko 1000 učenika imamo manje u osnovnim i srednjim školama u odnosu na prethodnu godinu. Kada je u pitanju infrastruktura u prethodnoj godini su uložena značajna sredstva u objekte u obrazovanju. Tu prtije svega mislimo na sredstva koja su dodijeljena od strane Vlade, kazao je predsjednik Komisije Midhat Čaušević.

Kako je istakao Midhat Čaušević danas je razmatrana i činjenica da u osnovnim školama na području TK imamo zastupljen veliki broj kombinovanih odjeljenja.

– Osnovni odgoj i obrazovanje je specifično još po jednoj činjenici što je veliki broj učenika u kombinovanim odjeljenjima. Oko 2000 učenika trenutno na području TK imamo u kombinovanim odjeljenjima i to je problmeatika koja će se morati rješavati kroz nove pedagoške standarde, istakao je Čaušević.

Prilikom usvajanja informacije o stanju u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja u školskoj 2019/2020 godina članovi komisije su uputili zaključak prema Ministarstvu obrazovanja i nauke TK, a tiče se ubraznja procesa zahtjeva školskog odbora Mješovite srednje škole Gračanica da zbog velikog broja učenika škola bude podijeljena na dvije srednje škole. Članovi komisije su danas takođe razmatrali nekoliko incijativa i upita koji su proslijeđeni Ministarstvu obrazovanju i nauke TK , odnosno nadležnim institucijama na očitovanje, rekao je predsjednik Komsije Midhat Čaušević.

Preuzeto RTVTK