Za opremanje policije nema novca, dok se za instalaciju programa izdvaja pola miliona

Budžet Tuzlanskog kantona prema prvom prijedlogu iznosi 490 miliona, od toga ćemo više od pet miliona odvojiti na dugove i kamate i skoro pola miliona za informatičko opremanje Ministarstva finansija.

Interesanstno bi bilo da nam je jučer ministar Vedran Lakić pojasnio koja to instalacija programa košta pola miliona KM? Nismo dobili odgovor ni na amandmane ni na pitanja jer je trideset sekundi bilo dovoljno predsjedavajućem Slađanu Iliću da zatvori raspravu o idealiziranom Budžetu tuzlanskog kantona.

U tome Budžetu koji je premijer Kadrija Hodžić predstavio kao idealan nije bilo sredstava za opremanje naših policijskih službenika, uprkos činjenici da je trenutno ugrožen mir i stabilnost na prostoru Bosne i Hercegovine.
Amandmanom smo tražili da se u Budžetu odvoje 3 miliona za nabavku potrebne opreme Upravi policije MUP-a TK. Javnosti je manje poznato da naši policijski službenici svakodnevno obavljaju svoje zadatke bez osnovne opreme i sredstava za rad.

Ne vrši se nabavka potrebne opreme za borbu protiv organiziranog kriminala, pogotovo visokosofisticirane IT opreme za borbu protiv cyber kriminala.

Sve ovo govori da zbog nedovoljnog ulaganja naša policija zaostaje u opremeljenosti, a posljedično i sa spremnošću da odgovore na zakonom određene zadatke i sigurnosne izazove.