Vladajuća većina novim Budžetom planira zaduženje TK-a za povećanje svojih plata

Nakon maratonske sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona koja je trajala više od devet sati na kojoj se trebalo raspravljati o 29 tačaka, vladajuća većina je odlučila demonstrirajući silu da odbije skoro sve amandmane opozicije i onemogući raspravu o Budžetu za 2022. godinu.

Bez rasprave usvojili su Budžet za narednu godinu koji je u mjesec dana porastao za više od 26 miliona KM. Iskoristivši tehnički problem, predsjedavajući Slađan Ilić je zaključio raspravu, trideset sekundi nakon što je ista otvorena. Uprkos nastojanjima da se postigne određeni kompromis kako bi o najvažnijem dokumentu u kantonu raspravljali na Skupštini Tuzlanskog kantona, to se nije dogodilo.

Idealizirani Budžet za koji premijer Kadrija Hodžić još uvijek nije utvrdio da li je riječ o konsolidirajućem ili socijalnom, usvojen je bez prava da opozicija da određene prijedloge, sugestije ili iznese svoj stav.

Tvrdnja KO SDP-a kako nismo podržali povaćanje plata zaposlenim u obrazovnim institucija pokazuje još jedan pokušaj lažiranja činjenica, iza kojih kriju da su nam oduzeli pravo na diskusiju, odbili sve amandmane zbog čega smo bojkotovali glasanje za Budžet 2022. godine.

Sramna je činjenica da je odbijen amandman zastupnika Stranke demokratske akcije kojim je traženo da se odvoje određena sredstva za dječju narodnu kuhinju u Lukavcu.

Nasilnim oduzimanjem prava na raspravu o Budžetu većina u Skupštini Tuzlanskog kantona pokazuje da je dokument fiktivan i da neće moći biti proveden u praksi, te predstavlja još jedno od predizbornih obećanja stranaka željnih vlasti. Tome ide u prilog i činjenica da je predviđeno zaduživanje Tuzlanskog kantona za 4 miliona KM, kako bi se kroz donošenje izmjena i dopuna Zakona o platama državnih službenika i namještenika u teškoj ekonomskoj krizi izvršila povećanja plata koje su daleko iznad prosjeka primanja naših stanovnika.

Također nisu prihvaćeni ni amandmani za opremanje policije, Civilne zaštite Tuzlanskog kantona, te povećanja sredstava za robne rezerve, a sve u cilju sigurnosti i stabilnosti u kontekstu aktuelne političke situacije u zemlji.

Zakon o prijavi i kontroli imovine izabranih dužnosnika najavljen je kao revolucionaran, historijskim činom prozvan od strane premijera Hodžića, dok posljednjih dvadeset godina dužnosnici prijavljuju imovinu, ali pravosudne institucije ne vrše kontrolu. Dakle, riječ je o politikantskom pristupu većine i u ovome slučaju vladajuće koalicije. Licemjerna je činjenica da nije prihvaćen niti jedan amandman, a isti u narednoj godini nije planiran u Programu rada Skupštine TK kroz izmjene i dopune, tako da eventualna korekcija ovog Zakona ostaje za 2023. godinu.

Stranke u koaliciji vladajuće većine su odbile i amandman koji smo uložili na izmjene i dopune Zakona o pružanju pravne pomoći, a koji se odnosio na uvršatavnje u zakon i povratnika u manji bosanskohercegovački entitet.

Izgubljeni u vremenu, prostoru, nesvjesni odgovornosti koju nose, vođeni polupismenim kadrovima, nasilno u Skupštini TK odbacuju svaku sugestiju i prijedlog trudeći se jeftinim marketingom i afirmativnom konstrukcijom rečenica predstaviti javnosti svoju socijalnu osjetljivost, dok se vrše pripreme za povećanje najvećih plata u TK, odbacuje pomoć narodnoj kuhinji za djecu, a u isto vrijeme dodjeljuje oko 400.000 KM pomoći Domu zdravlja Sapna koji nikada nije proveo sistematizaciju radnih mjesta i finansijska stabilnost mu je katastrofalna zbog viška nemedicinskog kadra.

Premijeru Hodžiću u revoluciju se ne ide sa osuđenicima, nezakonski imenovanim direktorima, akšam diplomantima neakreditiranog univerziteta i nasilno. Nije u duhu akademske zajednice!