Vlada TK: 1 milion KM za rekonstrukciju lokalnih puteva

Vlada Tuzlanskog kantona nedavno je izdvojila 1 milion KM za sanaciju i rekonstrukciju dionica lokalnih i nekategorisanih cesta. Na ovaj način će biti uloženo u sanacij puteva u Gradačcu, Živinicama, Tuzli, Srebreniku, Sapni, Doboj Istoku, Kalesiji, Gračanici i Čeliću.

75-godišnji Ahmet Bundić iz Donjih Pasaca svakodnevno koristi lokalni put u Mjesnoj zajednici Pasci. Drago mu je što će taj put uskoro biti asfaltiran. Nada se i da će u zdravlju još godinama koristit taj novi put, na čiju izgradnju čeka decenijama.

– Zato što svaki dan putujem ženi po lijekove. Živnice – Pasci, Pasci – Živinice… Nema drugog izlaza. Ako idem prema Ljubačama, tamo mi je dalje obići, a ovdje mi je tri kilometra – kaže Ahmet.

Za mještane Pasaca jako je važna ova dionica puta. Na pravcu ove dionice je i Međunarodni aerodrom Tuzla i svi oni koji budu dolazili iz pravca Srebrenika, Gračanice ili Lukavca mogu da skrenu na Ljubačama i brže dođu na aerodrom.

– Prije rata su Pasci imali šest izlaza. Jedan na Ljubače, Krojčica, dva prema raskršću Dubrave i prema školi na Par Selu i dva puta koja su zatrpana. Ova dionica je jako važna zbog škole, jer mi imamo jedan put kroz šumu koji je brdovit i kada padne snijeg teško je prohodan, tako da će nam ovaj put itekako pomoći – kaže Elvir Fejzić iz ove mjesne zajednice.

Za izgradnju ovog puta u dužine 650 metara i širine 4,2 metra Direkcija regionalnih cesta TK uložit će 120 hiljada KM. Radovi bi trebali početi naredne godine.

– Vlada TK je donijela odluku da finansira loklane i nekategorisane ceste u iznosu od milion KM. Radi se o 21 projektu, koji je raspoređen u 9 lokalnih zajednica. Vlada na ovaj način želi pomoći lokalnim zajednicama finansirajući one puteve koji su u nadležnosti lokalnih zajednica – kaže Zijad Omerčić, direktor Direkcije regionalnih cesta TK.

U lokalne ceste u Gradačcu bit će uloženo 278 hiljada KM, 170 hiljada u sanaciju puteva u Srebreniku, skoro 130 hiljada KM u Živinice, a bit će sanirani i loklani putevi u Tuzli, Sapni, Kalesiji, Čeliću, Gračanici i Doboj Istoku.

Preuzeto sa RTVTK