(VIDEO) Asim Sarajlić za N1: Pokušali smo bez HDZ-a, znate kako je završeno

Asim Sarajlić, zastupnik SDA u u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine kazao je da je bilo logično da stranke – predlagači budžeta FBiH podrže budžet u iznosu od 2.653.843.356 KM.

Za budžet koji je usvojen jučer, 9. januara 2019. godine je glasalo ukupno 57 zastupnika, četiri su bila suzdržana, dok je protiv bilo 25. Za su bili zastupnici SDA, HDZ-a, HDZ 1990, SBB-a, PDA, A-SDA i jedan zastupnik Nezavisnog bloka.

On je istakao da su stranke predlagači – SDA, HDZ i SBB skoro većina u Parlamentu, a da se sa strankama koje su podržale budžet – nazire većina.

Kazao je i to da je budžet politika – i da je broj uloženih amandmana – također samo politika.

A šta je sa pričom “niko neće sa SDA”?

“Mislili smo da će poslije izbora retorika protiv SDA stati. Predizborno vrijeme je tako, prelaze se barijere u kampanji. Mislili smo da će stati, a tri mjeseca nakon – mnoge su se stranke utrkivale da kažu da neće niko sa SDA”, poručio je.

“Kada pogledate ko sve neće s nama – to su naše dojučerašnje kolege. Sa svima ‘ko neće s nama’ sa svima smo razgovarali”, kazao je, istakvši da je prisustvovao nizu sastanaka sa Bh. blokom, sa Nerminom Nikšićem, Željkom Komšićem, Predragom Kojovićem i drugima.

“Jedino još nismo razgovarali sa Narodnom i pravdom i Konakovićem. Sa ostalima smo obavili razgovore”, kazao je.

SAD je pozvala i Nezavisni blok u razgovore, kako bi utvrdili kako će se ponašati oko izglasavanja budžeta, a jedan zastupnik ga je podržao.

Sarajlić je kazao da je SDA 29 godina sa manjim prekidima u vlasti, te da je to stranka sa najvećim brojem glasova u zemlji.

“Bez obzira na retoriku prije i poslije izbora – naravno da će napadati najjačeg, a to je SDA. Odgovora smo stranka koja sečeka da se spusti prašina, onda sjednu ozbiljni ljudi i razgovaraju”, poručio je Sarajlić u Danu uživo na N1.

Kazao je da mnogi optužuju SDA za stanje u zemlji, a niko više ne spominje Dragana Čovića i Milorada Dodika.

“Kada je postojala mogućnost da se izbjegne HDZ – učinjeno je to. 2010., 2011. smo teško formirali vlast, sa SDP-om. Tada smo bili na njihovoj strani. Pokušali smo bez HDZ-a, znate kako je završeno”, rekao je.

Da li su SNSD i HDZ partneri SDA?

“Neću reći da su partneri, oni su izbor hrvatskog i srpskog naroda u BiH. Vi tu ne možete graditi alternativu. U prošlom mandatu smo dali podršku Savezu za promjene, Ivanić je bio u Predsjedništvu, mi smo podržali alternativu Dodiku. Dobili smo blokade na NATO putu, blokade u Vijeću ministara i proslavu 9. januara”, poručio je Sarajlić.

Što se tiče formiranja vlasti na nivou FBiH i državnom nivou – očekuje da će to biti kraj februara – početak marta.