Umihanić: UKC radi u punom kapacitetu, ostale “karike” u zdravstvu TK korigirati

Pomoćnik direktora za medicinske poslove Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla (UKCT) Šekib Umihanić kaže da i u periodu pogoršane epidemiološke situacije, kad je pozitivan svaki treći testirani pacijent na COVID 19, taj klinički centar radi u punom kapacitetu dok bi sistem rada domova zdravlja, kao i Opšte bolnice u Gračanici, na području tog kantona trebalo još doraditi u skladu s preporukama Federalnog i kantonalnog kriznog štaba ministarstva zdravstva.

– Epidemiološka situacija je pogoršana, ali je još pod kontrolom. U odnosu na period od prije mjesec dana, mi danas imamo povećanje broja pozitivnih na Covid 19 za sedam puta, dok je broj hospitaliziranih povećan za četiri puta. U ovakvim, krajnje nepovoljnim epidemiološkim prilikama, UKC Tuzla je na raspolaganju, u punom kapacitetu. Ostale “karike” u lancu zdravstvenog sistema Tuzlanskog kantona bi trebalo da se još povežu i koriguju. S druge strane bi trebalo i domovima zdravlja TK staviti na raspolaganje još novca za opremanje covid ambulanti, da im se pomogne u uzorkovanju sumnjivih slučajeva kao i edukaciji osoblja – naglasio je u razgovoru za Fenu prof. dr. Umihanić.

Smatra da usložnjavanje epidemiološke situacije pokazuje da se ne poštuju neke od mjera koje su preporučene, prije svega nošenje zaštitnih maski i poštivanje distance od dva metra.

– Čini se da još nisu zaživjele u punom kapacitetu u zdravstvenom sistemu u TK niti naredbe Federalnog i kantonalnog kriznog štaba za formiranje tzv. Covid ambulanti. U toj oblasti primarne zdravstve zaštite imamo još neuhodani sistem zbrinjavanja pacijenata – naglasio je. I dalje je, kaže, prisutno nekontrolisano upućivanje pacijenata u UKC Tuzla, od strane domova zdravlja.

Po njegovom mišljenju, porastu broju zaraženih doprinijelo je i grupisanje više osoba na jednom mjestu. Trebalo bi mnogo toga popraviti i u procesu odvijanja nastave u ovoj školskoj godini, da bi se pravovremeno uočila pojava infekcije a i da bi se prevenirali novi slučajevi zaraze virusom korona.

Umihanić podsjeća da je na UKC Tuzla, u skladu s naredbom Federalnog kriznog štaba pri Ministarstvu zdravstva, od sredine oktobra obustavljen tzv. hladni operativni program. Mora se, kaže, ispoštovati i naredba o obustavi specijalastičko-konsultativnih pregleda.

– Međutim, mi se nalazimo između obaveze za poštivanje tih naredbi i stvarnih potreba za pružanje usluga pacijentima u uvjetima složene epidemiološke situacije. U posljednjih šest mjeseci, kad je bila bolja epidemiološka situacija, radili smo sve to u punom kapacitetu. U junu i julu smo imali aktivnosti vezane i za transplantaciju organa. Međutim, u ovim uvjetima pogoršane epidemiološke situacije sve je ostavljeno na čekanje – naglasio je.

Na pitanje nedostaje li toj medicinskoj ustanovi kadra prof. Umihanić kaže da i među zaposlenicima UKC Tuzla ima zaraženih virusom korona, ali sve je još pod kontrolom, pozitivni uposlenici su dobrog opšteg stanja, a i proces rada nije ugrožen.

– U toku je konkurs za prijem medicinskih sestara. Zbog penzionisanja određenog broja zaposlenika, zatražili smo od Vlade TK prijem određenog broja radnika. U slučaju kad je neko od osoblja zaražen virusom korona, adekvatnim mjerama organiziramo rad. Nasreću, kod osoblja su sve bili laki slučajevi zaraze. Proces rada nije ugrožen – kazao je.

Kako ističe prof. dr. Umihanić, na UKC Tuzla ispoštovana je i naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva po kojoj sve bolnice u Federaciji BiH moraju 30 posto svojih kapaciteta staviti na raspolaganje za oboljele od Covid-19.

Na području Tuzlanskog kantona djeluje jedna Covid bolnica kapaciteta 110 kreveta, u zgradi Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla. Za te potrebe na raspolaganju su i kapaciteti Klinike za plućne bolesti u sklopu koje je i respiratorni centar gdje su smješteni teški pacijenti oboljeli od COVID -19. Dodatni kreveti spremni su i na još nekoliko klinika unutar UKC Tuzla, u slučaju potrebe.