Jasna Hadžiselimović – Snaga BH žene

Jasna Hadžiselimović – kandidatkinja SDA za GV Tuzla na predstojećim izborima, o prosvjeti i sevdahu govori u rubrici Snaga BH žene na RTV TK.

Mr. sc. Jasna Hadžiselimović rođena je 24.12.1964. godine u Tuzli. Dugogodišnja je aktivna članica SDA. Predsjednica je Organizacije žena GO SDA Tuzla i član je Izvršnog odbora SDA Tuzla. Članica je OŽ KO SDA TK kao i članica Predsjedništva OŽ SDA BiH.

Gimnaziju “Meša Selimović” završila je 1983. godine u Tuzli, a Fakultet jugoslavistike i književnosti 1989. godine u Osijeku. Magistrirala je 2008. godine na ADU Univerziteta u Tuzli na Odsjeku Pozorište i drama i stekla zvanje magistra humanističkih nauka, oblast teatrologija.

Kako je diplomirala baveći se teorijom sevdalinke, cijeli život je posvetila istraživanju fenomena sevdalinke te je zajedno sa Omerom Pobrićem osnovala Fondaciju Omera Pobrića “Institut sevdaha” 2003. godine.

Bila je predsjednica BZK “Preporod” Tuzla od 2004. do 2013. godine. Bavi se književnom, likovnom i filmskom kritikom te je recenzent brojnih književnih naslova objavljenih posljednjih dvadeset godina u BiH, selektor likovnih izložbi i član žirija Tuzla Film Festivala.Koautor je knjige ” Veliki vakifi Bosne” u izdanju BZK Preporod O.D. Tuzla i knjige “Sto sevdalinki i poneka pjesma” sa Omerom Pobrićem.

Tokom dugogodišnjeg rada kao kulturni djelatnik u BiH, dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, 2004. godine i Plakete grada Tuzle, kao predsjednica BZK Preporod O.D. Tuzla. Takođe, dobitnik je Plakete Armije RBiH.

Saradnik je na projektu Prvi bosanski mevlud koji je proglašen kulturnim događajem 1999. godine u BiH.

  1. godine UG Bagrem, Gradište, objavilo joj je u Hrvatskoj knjigu “Vozni red”.

Trideset godina aktivno radi kao profesor bosanskog jezika i književnosti u srednjim školama u Tuzli. Od toga je devet godina obnašala dužnost direktora Srednje medicinske škole.

Trenutno je zaposlena u Gimnaziji ” Ismet Mujezinović”.

Aktivno govori engleski, italijanski i francuski jezik.

Udata je i majka je troje djece.

(Preuzeto: RTV TK)