Tulumović: Negiranje genocida bedem koji ne dovodi do krajnjeg pomirenja među narodima

Iako je veliki broj svjetskih državnika najavio svoj dolazak na obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, zbog pandemije koronavirusa, morali su otkazati svoj dolazak u Potočare. Komemoraciju nevinim žrtvama genocida pratili su putem videolinka. Na taj način u Potočarima se danas obratilo 47 državnika. Svi su istakli da se u Srebrenici dogodio genocid, da svi počinioci moraju biti izvedeni pred lice pravde, ali i da se mora prestati sa negiranjem genocida.

Danas smo ovdje u potočarskoj dolini tuge i bola da zajedno na bolji svijet ispratimo posmrtne ostatke devet nevinih žrtava, od kojih su neki bili tek stasali momci, ubijeni samo zato što su pripadali jednom narodu, zato što su bili Bošnjaci, poručio je danas tokom svog obraćanja na Komemoraciji u Potočarima Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Dodao je da se nažalost i nakon 25 godina negira genocid počinjen u Srebrenici, i da se i danas vodi bitka sa zlom koje se zove negiranje genocida.

– Mi ćemo tu borbu prije ili kasnije dobiti. Ja u to nimalo ne sumnjam. To je ustvari borba između dobra i zla. Dobro je uvijek pobijedilo, pobijedit će i sada. Pitanje je samo koliko ćemo nepotrebno izgubiti vremena, jer nam je u BiH potrebna obnova povjerenja, potreban je napredak, stabilnost. Preduvjet za to je suočavanje sa istinom, kazao je predsjedavajući Džaferović.

Premijer Vlade TK nakon današnje komemoracije žrtvama genocida kazao je da je negiranje genocida bedem koji ne dovodi do krajnjeg pomirenja među narodima. Pozvao je sudske instance da okončanju procese suđenja ratnim zločincima, bez obzira kojem narodu pripadaju. Svako ko je počinio zločin, dodaje Tulumović, treba da odgovara.

– 25 godina nakon genocida potvrdilo se ono što sam mislio. Svi svjetski političari, koji su se danas obratili putem videolinka, potvrdili su da Evropa 1995., ali i čitav svijet doista nisu ništa uradili, a mogli su mnogo. To je poruka Evropi. Bošnjaci su ovdje bili, Bošnjaci će ovdje ostati, Bošnjaci će ovdje biti. Zato ih molim da usmjere sve svoje resurse na pomirenje, na razbijanje predrasuda. Bošnjački narod prašta, umjeo je to, i uvijek će umjeti, kazao je premijer Vlade TK Denijal Tulumović.

Dopredsjednik Doma naroda PSBiH i predsjednik SDA poručio je da se moramo boriti za istinu, za pravdu i za snagu, kako bi gradili stabilnu BiH, jaku zemlju, članicu Evropske unije i NATO saveza, kako nam se genocid ne bi ponovio.

– Međunarodna zajednica nije odbranila Srebrenicu prije 25 godina. Danas ima priliku da odbrani istinu koja je dovedena u pitanje. Odlikuju se ratni zločinci, presuđeni ratni zločinci odgovorni za zločin u Srebrenici. Negira se genocid u Srebrenici, tako da pridružujem se apelaciji koju su uputile majke Srebrenice da se ponište od strane visokog predstavnika odlikovanja data Karadžiću i drugim presuđenim ratnim zločincima. Da se konačno nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, naglasio je Izetbegović.

Ministrica vanjskih poslova BiH poručila je danas iz Potočara da postoji samo jedan put, a to je put naprijed.

– Historija nas mijenja, historija nas oblikuje, negiranje genocida nas oblikuje i daje nam zadatak da se ide još čvršće, još jače naprijed. Samo je jedna istina, i mi moramo da se borimo za tu istinu, za dobrobit svih naroda, svih građana BiH kako bi mogli nastaviti zajedno svom snagom putem razvoja BiH, kazala je ministrica Bisera Turković.

I ove godine “Žene u crnom“ iz Srbije došle su u Potočare da odaju počast nevino ubijenim žrtvama genocida, kao i podršku preživjelima.

Današnjoj Komemoraciji u Potočarima prisustvovali su ambasadori SAD i Velike Britanije u BiH. Iz doline bijelih nišana poručili su da treba biti odlučniji kako bi se spriječilo negiranje genocida.

– U nastojanju da nikad ne zaboravimo šta se ovdje dogodilo moramo biti odlučni u tome da ne smije biti negiranja genocida, revizionizma genocida, i da nema mjesta poricanju onoga što se dogodilo. SAD su pouzdan partner BiH i za njene građane u njenim nastojanjima da se bore za pravedniju BiH, za BiH u kojoj nema mjesta za izbjegavanje pravde, istakao je američki ambasador Eric Nelson.

– Premijer Johnson i princ Charles su poslali lične videoporuke, a komemoracije se održavaju širom Ujedninjeog kraljevstva. Događaj iz 1995. godine i počinjeni genocid su tragedija za sve ljude. Svi moramo naučiti tu lekciju o groznim posljedicama mržnje, i o potrebi da se zajedno gradi svijetlija budućnost, nagalsio je ambasador Velike Britanije Matthew Field.

Serge Brammertz, glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, u video poruci je pozvao na kažnjavanje prema negiranju genocida. Treba osuditi svako negiranje tako teškog zločina jer je to glorifikacija zločinaca, poručio je Brammertz i naglasio da politički lideri, posebno u Republici Srpskoj i Srbiji, nastavljaju negirati srebrenički genocid mada su svi dužni provoditi politiku nulte tolerancije prema takvim radnjama.

(RTV TK)