Svečanim otkrivanjem ploče premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović i rektorica Univerziteta u Tuzli otvorili Centar za istraživanje u sportu.

Kako je istakao dekan Fakulteta za tjelesni odgoj i sport Vlatko Šeparović, radi se o organizacionoj jedinici Fakulteta koja će omogućiti jaču vezu i integraciju Fakulteta i sportskih kolektiva, te stvoriti mogućnosti za obavljanje i najsloženijih testiranja i ispitivanja.

Otvorenje Centra plod je entuzijazma, vizije i zalaganja nastavnika i saradnika na ovom fakultetu, čime Fakultet za tjelesni odgoj i sport, kao jedan od najmlađih fakulteta na Univerzitetu u Tuzli, može biti primjer u kojem pravcu se može razvijati visokoškolska ustanova. Teoretska i praktična znanja i vještine kojima studenti ovladaju u studijskim programima, osnova su da se pod mentorstvom nastavnika studenti uključe u stručno – istraživačke i naučno – istraživačke programe čiji ishodi mogu i trebaju unaprijediti rad u sportu, rekreaciji, tjelesnom odgoju, ali i zdravlju uopće, rečeno je.

„Naš zajednički strateški cilj treba biti da u narednom periodu Centar postane priznat kao jedna od vodećih regionalnih naučnih organizacija u polju sporta i dijagnostike. Centar za istraživanja u sportu ima potencijal da postane jedna od glavnih kariku u lancu povezanosti sa svim sportskim, zdravstvenim i institucionalnim savezima i ministarstvima, a na putu do tog cilja, u Vladi Tuzlanskog kantona imat će punu podršku”, kazao je premijer Tulumović.

Delegacija Vlade je posjetila i Kampus Univerziteta u Tuzli gdje su već napravljeni određeni pomaći u revitalizaciji sportskih terena, a mnogi novi projekti se planiraju realizirati u skorije vrijeme.

„Posebno zadovoljstvo danas mi pričinjava činjenica da je Fakultet priveo svrsi Poligon za kineziološku dijagnostiku i trening u Kampusu Univertziteta. Drago nam je da se provode završeni radovi rekonstrukcije sportskih terena, terena sa umjetnom travom i rasvjetom, basket teren, veliki nogometni teren, teniski teren i prateća infrastruktura, što će dati značajan doprinos razvoju i ostvarenju vizije Kampusa koju imamo”, zaključio je premijer Tulumović.