Selmo Cikotić kandidat SDA za ministra sigurnosti BiH

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za novog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine je Selmo Cikotić, nekadašnji ministar odbrane Bosne i Hercegovin, potvrđeno je za N1. Ovo je današnja odluka Kadrovske komisije SDA. Cikotić bi na ovoj poziciji trebao zamijeniti Fahrudina Radončića koji je podnio ostavku.

Selmo Cikotić je rođen 25. januara 1964. godine u selu Trpezi (Berane, Crna Gora), gdje je završio osnovnu školu. Vojnu gimnaziju je završio u Beogradu, a Vojnu akademiju (smjer ARJ PVO) u Beogradu, Rajlovcu i Zadru. U Školskom centru protivvazdušne odbrane u Zadru je radio od 1986. do početka rata.

Nakon početka rata u Bosni i Hercegovini napustio je JNA i priključio se Armiji RBiH. Tokom rata je obavljao više različitih dužnosti u Armiji RBiH, od kojih je najbitnija dužnost komandanta Operativne grupe ”Zapad” i načelnika štaba 7. korpusa ARBiH.

Od početka 1995. do sredine 1997. godine je radio kao vojni ataše RBiH u SAD, a tokom tog perioda je učestvovao u Daytonskim mirovnim pregovorima kao vojni predstavnik u državnoj delegaciji.

Nakon povratka iz SAD obavljao je više različitih dužnosti u Vojsci Federacije BiH, od čega je najbitnija dužnost komandanta 1. korpusa, od početka novembra 2000. do kraja maja 2004. godine. Od 21. aprila 2007. do 12. februara 2012. godine obavljao je dužnost ministra odbrane BiH.

Godinu dana nakon toga radio je kao dekan Američkog državnog fakulteta na Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini.

Od početka 2013. do početka 2016. godine je vodio predstavništvo Fondacije BIGMEV, koja razvija ekonomske odnose između BiH i Turske.

Od početka 2016. godine do oktobra 2018. godine radio je kao savjetnik u kabinetu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

Od početka novembra 2018. godine i dalje radi kao profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

 Magistrirao je (2004.) i doktorirao (2008.) na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, gdje radi kao vanredni profesor, a kao gostujući profesor učestvuje u radu Ženevskog centra za sigurnosnu politiku (GCSP), Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini i NATO škole u Oberamergauu.

Do sada je objavio pet knjiga i veliki broj srtručnih radova u domaćim i inostranim stručnim časopisima i publikacijama iz oblasti sigurnosti, međunarodnih odnosa i liderstva.

Oženjen je i ima dvoje djece.

(Preuzeto: N1)