Premijer Tulumović posjetio branu u Lukavcu i JP „Spreča“

Nastavak aktivnosti na sanaciji brane na jezeru Modrac u Lukavcu, te planovi rada i aktivnosti JP za vodoprivrednu djelatnost „Spreča“, bili su razlog za današnju posjetu brani i razgovor premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića i ministra finansija Suada Mustajbašića sa direktorom „Spreče“ Dževadom Mujkićem.

Ovom prilikom izražena je zahvalnost Vladi Tuzlanskog kantona za dosadašnje aktivnosti i podršku koju je Vlada pružala u prethodnom periodu.„Prije svega to se odnosi na angažman na projektima sanacije brane. Vrijednost ukupno do sada realiziranih sanacionih projekata je oko 6 miliona KM, od čega je Vlada učestvovala sa oko 4 miliona KM“, kazao je direktor Mujkić, i dodao da bi se u nastavak sanacionih projekata trebala da uključi i Agencija za vodno područje rijeke Save.

Također, kada su u pitanju planovi za budućnost direktor Mujkić je prezentirao projekat izgradnje dodatne mini hidrocentrale na brani, što bi uz trenutne kapacitete bio dodatni izvor prihoda, kako „Spreči“, tako i za Elektroprivredu BiH. Radi se o projektu ukupne vrijednosti oko 2 miliona KM, a koji bi generirao nove godišnje prihode koji bi u vrlo kratkom periodu garantirali povrat te investicije, kazao je direktor Mujkić.

(Preuzeto: TIP)