SDA: Spomenik Mihailoviću je simbol civilizacijskog i moralnog posrnuća vlasti u entitetu RS

Otkrivanje spomenika ratnom zločincu Draži Mihailoviću u Bileći predstavlja necivilizacijski čin koji ima za cilj nastavak širenja nacionalne i vjerske mržnje u entitetu RS.

Slavljenje kolaboracioniste i zločinca koji je odgovoran za masovna ubistva i sistematske progone Bošnjaka i drugog nesrpskog stanovništva, predstavlja simbol moralnog posrnuća i civilizacijskog sunovrata vladajuće ideologije u entitetu RS.

Posebno je zabrinjavajuce što se spomenik četničkom zločincu otkriva u gradu u kojem je tokom proteklog rata kroz ponavljanje zločina faktički uništena bošnjačka zajednica na području Bileće.

Punu odgovornost za bujanje trenutne prakse glorificiranja ratnih zločinaca i genocidne ideologije nose vladajuće strukture u entitetu RS, čiji su kadrovi i nosioci lokalne vlasti u Bileći. Niko ko podržava ratne zločince ne zaslužuje da bude predstavnik vlasti u ime jednog naroda.

Svi koji u Bosni i Hercegovini kroz bilo kakve projekte sarađuju, ili imaju u planu saradnju sa Općinom Bileća trebaju preispitati tu saradnju, imajući u vidu ovu praksu slavljenja ratnih zločinaca što predstavlja ključnu prepreku izgradnji povjerenja i održive sigurnosti u BiH, kao i njenom napretku na putu integracije u moderne globalne asocijacije.