SDA: Dodikovi konkretni potezi protiv Dejtona značit će vraćanje Republike Bosne i Hercegovine

Izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Srbi i Hrvati tražiti da BiH funkcionira onako kako oni žele i da će, ukoliko se to ne ostvari, tražiti “razdruživanje”, direktan je udar na Dejtonski mirovni sporazum, saopćeno je iz SDA. 

– Dogovor o funkcioniranju BiH postignut je u Dejtonu i stoga Dodik, kao i svi ostali, ima obavezu da poštuje Ustav i zakone proistekle iz tog sporazuma. Svaki Dodikov konkretan potez protiv Dejtonskog sporazuma značit će odustajanje od njega, a samim time i vraćanje na stanje prije Dejtona, odnosno na Republiku Bosnu i Hercegovinu – navodi se u saopćenju.

Dodik bi, kako dodaju, morao znati da Bosna i Hercegovina nije nastala “udruživanjem”, niti se može “razdružiti”.

– Naročito se to ne može postići srpsko-hrvatskim dogovorom u zemlji u kojoj Bošnjaci čine više od polovine stanovništva. Srpsko-hrvatski pokušaji “razdruživanja” BiH, od Cvetkovića i Mačeka, do dogovora Karadžića i Bobana narodima u ovoj zemlji su donosili samo ogromne tragedije. Rezultat u konačnici nije bio nestanak Bosne i Hercegovine, ali jest presuđivanje nosioca takvih politika pred međunarodnim sudovima – zaključuju iz SDA.