Salko Bukvarević cijeli svoj život ugradio je u odbranu od agresije na BiH

Naša obaveza je da branimo državu, bila je ideja vodilja i često izgovorena rečenica Salke Bukvarevića. Od početka rata, bio je u odbrambenim redovima. Jedan je od osnivača Patriotske lige Sjeveroistočne Bosne. Za sve ove godine, ostao je uključen u boračku problematiku, iako ga je profesionalni put vodio drugim pravcem. Porodičan čovjek, otac dvoje djece. Srce ovog velikog čovjeka i borca prestalo je kucati danas. Iza sebe je ostavio neizmjerljivu tugu i bol.

Salko Bukvarević, cijeli svoj život ugradio je u odbranu od agresije na BiH. Kako je često navodio, za borce je bio sudbinski vezan. Njegove kolege navode kako je ovo veliki gubitak, za cijelu državu BiH. Riječ je o jednom dokazanom patrioti, čovjeku koji je i u posljednim godinama kroz poziciju ministra za boračka pitanja tiho i nenametljivo rješavao ogromne socijalne i moralne probleme ovog društva, posebno  ranjivih kategorija. Pripada kategoriji ljudi za koje možemo kazati da su istinski sljedbenici ideje Republike BiH a zatim i države BiH. Čovjek sa jako istančanom svijesti o potrebama običnog čovjeka. Telegram sućuti porodici Bukvarević uputili su  Skupština i i Vlada TK.

“Pamtit ćemo ga kao dobrog čovjeka, koji je predano i odgovorno obavljao svaku povjerenu dužnost u korist naše domovine i njenih ljudi”, istakao je  u telegramu saušeća Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

“Pamtićemo kao kao tihog, vedrog i uvijek raspoloženog čovjeka, istinskog patriotu i u ratu i u miru, koji je svaki povjereni posao obavljao vrijedno i istrajno, rijeći su saušešća, Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA.

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA i državni parlamentarac, komentirajući vijest da je preminuo ministar Salko Bukvarevića, rekao je da je država ostale bez dobrog čovjeka i velikog patriote.

Pamtimo ga i pamtit ćemo ga prije svega kao izuzetnog čovjeka, kolegu, kao vrijednog, požrtvovanog i uzoritog Bošnjaka, i patriotu. saopćeno je iz Kluba SDA u Parlamentu Federacije BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić uputio je telegram saučešća porodici ministra Salke Bukvarevića. “Njegova ljudskost i predani rad su bili izuzetno vidljivi i zbog toga će u srcima svih njegovih prijatelja i u Vladi Federacije BiH ostati velika praznina” – navodi Zvizdić u telegramu saučešća.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, također je uputio telegram saučešća porodici Bukvarević. ” Njegov prerani i iznenadni odlazak je gubitak ne samo za vašu obitelj i prijatelje, nego i za cijelu društvenu zajednicu”, stoji, između ostalog u Čavarinom telegramu saučešća.

Saučešće povodom smrti Federalnog ministra Salke Bukvarevića izrazio je i Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović. Poštovanog Salku lično poznajem iz najtežih vremena i za naš narod i državu i pamtit ću ga kao i brojni u Islamskoj zajednici kao našeg vrijednog, požrtvovanog i uzoritog člana i muslimana – naveo je reis Kavazović. Komemorativna sjednica biće održana subotu 1. avgusta u 15 sati u BKC-u Tuzla.

(Preuzeto: RTV TK)