SA PREDIZBORNOG SKUPA SDA U BANOVIĆIMA: BUDIMO JEDINSTVENI

Večeras je u MZ Bučik održana javna tribina u organizaciji SDA Banovići. Pred skoro 300 mještana govorilo je šest kandidata pomenute stranke na predstojećim opštim izborima.

U svom obraćanju jedna od kandidatkinja Merima Mrahorović istakla je da je obrazovanje najvažniji segment našeg društva, te da se ubuduće ozbiljnije pristupi rješavanju problema u obrazovnim institucijama.

-Moramo rješavati probleme u našem društvu. Jedan od najvažniji tiče se obrazovanja, a svjedoci smo da danas vladaju kupljene diplome i da nam važne funkcije u društvu obnašaju upravo takvi ljudi. Najžalosnije od svega je što su to ljekari od kojih ovise naši životi, građevinari od kojih ovise naši stambeni objekti, profesori od kojih sutra ovisi stepen znanja naše djece. Sve to moramo da promijenimo i slijedimo primjer Vlade TK iz 2015. godine i svakom problemu pristupimo ozbiljno, a to sve možemo samo ako smo jedinstveni, kazala je Mrahorović kandidatkinja SDA za kantonalnu skupštinu na rednom broju 18.

Pored problema u obrazovanju iz SDA smatraju da se mala pažnja posvećuje onima koji su dali nešto svoje za Bosnu i Hercegovinu, posebno onima koji su iza sebe ostavili siročad da se sami snalaze kroz život bez najvećeg oslonca, roditelja.

-Šehidsko sam dijete. Ponosan sam na mog oca koji je svoj život dao braneći ne samo državu već i sve ove živote koji danas žive, i ne samo on, mnogi njegovi saborci. On je odlučio biti dio SDA na samom njenom osnivanju i ja sam to danas i uvijek ću biti, jer za mene to znači da sam ponosan na svoje porijeklo, tradiciju i kulturu. Sjećanjem na mog oca i njegovu plemenitost, kao i svih drugih kojih danas nema namjeravam se zalagati za boračku populaciju, za moju državu uraditi samo najbolje i za naš narod, rekao je Edis Nurković kandidat SDA za kantonalnu skupštinu na rednom broju 30.

Uz SDA su uvijek ostajale one istinske patriote koje su znale ideju  i stvarne ciljeve onih koje su birali da ih predstavljaju. Birani su jer su smatrani da su dostojni da predstavljaju Bosnu i Hercegovinu bilo gdje u svijetu, a ne da ih se ljudi  plaše  i strahuju od njih.

-Odvažili smo se i suprostavili režimu autonomaša koji vladaju našom općinom skoro trideset godina. Problem Banovića nikada nije ni bila SDA već oni koji su se godinama njom koristili za sticanje lične koristi i koji su mislili da će to moći raditi vječno. Mi biramo na vlast one za koje smatramo da su dostojni da nas bilo gdje predstavljaju u svijetu, a prije svega u parlamentima, općinama, tamo gdje smo ih birali da se bore za naša prava, a ne da ih se plašimo, da nam budu dostupni, da im možemo iznijeti svoj problem, da nam pomognu u njihovim rješavanjima, kazala je  Nehra Lugavić kandidatkinja SDA za Federalni parlament na rednom broju 6.

Prisjećajući se poginulih boraca i onih koji su časno dali svoj život za odbranu Bosne i Hercegovine Benjamin Nukić  kandidat SDA za Federalni Parlament  pod rednim br. 4.kazao je:Oni nisu izdali našu državu kada je bilo najteže, danas mi ne smijemo izdati njih i njihovu djecu. Na nama je da im se odužimo. Ne smijemo dozvoliti nikome da pljuje po onome za što su se borili ti časni ljudi, nekih više nema, a neki danas svoja prava traže na ulicama. Ni ja im ništa ne mogu obećati kao pojedinac, ali možemo svi zajedno kao snaga naroda. Kada se ujedinimo i budemo jedinstveni promijeniti ćemo ne samo lokalnu zajednicu, već i državu, pa i cijeli svijet. Ne smijemo biti robovi jednog čovjeka, znamo ko nas je stvorio, a stvorio nas je da budemo slobodni i slobodno mislimo, da ne strahujemo jedni od drugih i da se ne borimo za ono što je prolazno, a sve će proći.

U svom obraćanju Safet Softić nosilac liste SDA za Parlamentarnu skupštinu BiH pomenuo je da se u Banovićima bliži kraj diktature te da narod sam odlučuje i bira, da je vrijeme i da Banovići ponovo budu ono što jesu i dobiju ono što zaslužuju na čelu sa vlašću koja je ispred njih. SDA je jača nego što je bila i za novog člana Predsjedništva BiH ima dostojnog kandidata koji zna šta je država i kako je voditi skupa sa svim narodima koji je pravedan i nikada neće izdati svoju zemlju.

Narod Bosne i Hercegovine prolazi kroz težak period gdje se do vlasti nad njima pokušava doći na različite načine prilikom čega se ne biraju sredstva kojim će opravdati svoj cilj, a sve zarad vlasti i interesa pojedinaca.

-Pred nama su izbori i nakon sedmog oktobra vlast će se vratiti narodu. Rudnikom u Banovićima će upravljati država i niko ga neće pripojiti Elektroprivredi BiH. Banovići će biti slobodan grad i jaka lokalna zajednica kojoj su uništili ekonomiju i privredu i zatvorili sve druge fabrike koje su nekada bile poznate kao giganti. Kaznili su narod na užasavajući način, oduzeli su im osnovno za život, sad je red da njih stigne narodna kazna, a ona je najgora. Stoga, budimo jedinstveni i snažni, rekao je Bego Gutić nosilac liste SDA za Skupštinu TK na rednom broju 1.

(sdabanovici.ba)