Rifatbegović : Žao mi je što novinari danas nisu prisustvovali „crvenoj revoluciji“ SDP-a u GV Tuzla

Današnja konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Tuzla po svoj prilici ogolila je dugogodišnji politički monopol SDP u Tuzli, ali i političku trgovinu kojoj su podlegli članovi pojedinih političkih partija.

Naime, vijećnici SDA Ćerim Rastoder, Medina Lolić i Nusret Muminović, ne poštujući raniji stranački stav  da prilikom odlučivanja o  izboru rukovodstva Gradskog vijeća, budu uzdržani, glasali su protivno tom stavu, čime su se istinitim pokazale ranije priče o „kupovini“ vijećnika od strane SDP.

„Jutros smo imali sastanak vijećnika SDA na koju nisu došla ova tri vijećnika. Bilo je odmah jasno da su informacije o njihovim „razgovorima“ sa SDP-om tačne. To se i pokazalo prilikom glasanja. To je njihov obraz, a i izbor, što ja ne želim komentirati.

Želim opravdati povjerenje onih koji su glasali za SDA i mene kao nosioca liste, a o daljem povjerenju onim koji su izdali birače SDA na proteklim izborima, neka se odlučuje na nekim narednim izborima“,  kazao nam je prof. dr. Zijah Rifatbegović, predsjednik Kluba vijećnika SDA.

Kao vijećnik koji je na proteklim izborima, pojedinačno, dobio više glasova birača od većine političkih subjekata pozicije ukupno, i čovjek koji u Tuzli uživa izuzetno poštovanje  građana, Rifatbegović je za govornicom Gradskog vijeća danas izazvao pravu pometnju među onima koji su, posljednjih dvadesetak godina navikli da funkcioniraju po „crvenom diktatu“ SDP-a i gradonačelnika Tuzle.

„Nije Gradsko vijeće vlasništvo samo jedne partije, to jest SDP-a niti je njihov izvršni organ. Nisam biran da u Vijeću klimam glavom na ono što je dogovorilo društvo jednog lica kakvim se danas pokazao SDP. I predsjedavajuća i zamjenica predsjedavajuće, i najveći broj članova komisija – svi su kadrovi SDP-a, iako  Gradsko vijeće čini 11 političkih subjekata.

Kao slobodouman čovjek sa govornice sam tražio, najprije, biografiju osoba koje biramo, a potom i plan rada po kome će funkcionirati Gradsko vijeće.

Poštujem da je neko dobar službenik u SDP-a, ili dobar radnik u muzeju, ali kao član Vijeća hoću da znam šta će taj „neko“ ko vodi Gradsko vijeće, u konkretnom slučaju predsjedavajuća i dopredsjedavajuća, raditi za građane Tuzle“, kazao je u razgovoru za politicki.ba dr. Rifatbegović.

Inače, novinari nisu bili pozvani na današnju sjednicu Gradskog vijeća, a onim koji su nekim slučajem saznali da će ona biti održana, i došli u Narodno pozorište Tuzla gdje se sjednica i održavala, nije bilo dozvoljeno da uđu u salu.

„Očekivao sam da nam predsjedavajuća prezentira plan rada, posebno u godini u kojoj se cijela zemlja, pa i Tuzla suočava s pandemijom koronavirusa. Predsjedavajuća mi je, možete misliti,  odgovorila da „nije praksa“da se dostavlja plan rada. Pa moramo znati šta ćemo raditi u ovom mandatu. Nećemo samo klimati glavom na ono što njena partija odluči.  

Žao mi je što novinari danas nisu bili prisutni pa da vide klasiču „crvenu revoluciju“u Vijeću, da vide kako jedna partija pokušava upravljati našim gradom i sudbinom njegovih građana.

Ovakvo ponašanje je uvreda za moju inteligenciju, uvreda za one čije sam oči zatvarao u ratu, a koji su ginuli za demokratski prosperitet ove zemlje“, poručio je dr.Rifatbegović, izuzetno revoltiran današnjim ponašanjem SDP-a kao političkog subjekta koji predvodi većinu u Gradskom vijeću Tuzla.

Rifatbegović, naglašava da je opozicija aktuelnog saziva Gradskog vijeća, danas pokazala da ima znatan broj slobodoumnih, mladih osoba koje na njegovu radost „razmišljaju svojom glavom i imaju stav“ i od kojih očekuje da će u mandatu koji su im građani dali doprinjeti demokratizaciji političkog života u Tuzli.

Preuzeto sa portala Politicki.ba