Predsjednik kluba zastupnika u Skupštini TK: Svjesni smo da ovo vrijeme traži odgovornost i snagu

Posljednja politička dešavanja u Banja Luci u kojima je Narodna skupština manjeg entiteta Bosne i Hercegovine, donijela odluke kojima želi srušiti državne zakone o odbrani, bezbjednosti, poreznoj politici, najkonkretniji su potezi srpske politike na rušenju Bosne i Hercegovine, još od agresije na našu zemlju.

Ovakvi neoodgovorni i zlonamjerni potezi rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je donio mir u Bosnu i Hercegovinu, zvanična politika bosanskih Srba pokazuje otvoreno da je spremna srušiti i mir. To su kazali čak i neki opozicioni srpski političari za govornicom ove skupštine, procjenjujući da će politička avantura Milorada Dodika, povesti Bosnu i Hercegovinu i region u rat.

Opravdano, građani Bosne i Hercegovine su se nakon ovih dešavanja zabrinuli, kakav rasplet događaja slijedi. Većina je zabrinuta zbog izostanka konkretne reakcije međunarodne zajednice, ali i domaćih političkih snaga.

Važno je kazati da su Bošnjaci pokazali visok stepen političke i demokratske zrelosti, te da nisu nasjeli na otvorene provokacije s ciljem razbijanja države. Naš je stav da se institucije države Bosne i Hercegovine moraju jačati i da ćemo putem njih efikasno spriječavati bilo kakve protivzakonite i protivustavne akcije.

Sva naša djelovanja bit će usmjerena ka tome cilju – jačanju institucija i jačanju države. Sva djelovanja iz Banja Luke usmjerena su upravo ka rušenju institucija, jer sve dok su one jake, imamo šansu da održimo Bosnu i Hercegovinu stabilnom.

Posljednjih godina su zato i insistirali da zaposjednu što više pozicija, kako bi ih mogli blokirati. To je pokazala i pozicija Milorada Dodika u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Stranka demokratske akcije aktivno prati situaciju, konsultujemo se sa prijateljima Bosne i Hercegovine i iznalazimo najbolja rješenja, prije svega djelujući odlučno kroz institucije na svim nivoima.

U ovim procesima očuvanja mira i stabilnosti, dajemo punu podršku predsjedniku Bakiru Izetbegoviću. Svjesni smo da ovo vrijeme traži odgovornost i snagu, ali i naše zajedništvo. Granica gdje moraju prestati naše razmirice, sukobi i sitni interesi, jeste granica gdje počinje interes očuvanja jedine domovine Bosne i Hercegovine.

Morate znati da Stranka demokratske akcije zagovara mir i rješavanje svih pitanja demokratskim putem, ali smo odlučni da Bosnu i Hercegovinu čuvamo i branimo svim sredstvima, ukoliko nas na to primoraju.

Mi se nismo umorili!